Pressupostos de la Generalitat

El PSC dona per trencada la majoria independentista

Els comuns demanen al Govern que negociï amb ells, i els socialistes donen per fet que ERC i JxCat continuaran buscant el pacte amb la CUP

La portavoz del PSC en el Parlament, Alícia Romero.

La portavoz del PSC en el Parlament, Alícia Romero. / DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC ha tret una conclusió contundent de l’anunci de la CUP que presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat. Pels socialistes, això significa que «s’ha trencat la majoria d’investidura que va donar suport a Pere Aragonès», formada per ERC, JxCat i els anticapitalistes.

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, no ha volgut revelar, no obstant, si pensen presentar esmena la totalitat dels comptes. Fins ara, els socialistes s’havien ofert al Govern a negociar els comptes, però aquest oferiment havia caigut en sac foradat, perquè l’Executiu ha prioritzat la CUP. 

El PSC insisteix que el seu objectiu és «que s’aprovin els pressupostos», però, davant l’«evidència» que el Govern vol continuar negociant amb la CUP, prendrà «la decisió que cregui convenient». «Estem analitzant el pressupost. La decisió no la prendrem ni avui ni demà», ha afegit Romero.

Vots «incompatibles»

Després d’assegurar que no han rebut cap trucada, i després de criticar el «mercadeig» –per exemple, amb el projecte del Hard Rock o amb els Mossos– de la negociació entre els independentistes, la portaveu socialista ha remarcat que el seu vot i el de la CUP «és incompatible».

Més clara ha sigut la portaveu d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, que ha demanat al Govern que, després del revés que ha rebut de la CUP, es posi en contacte amb el seu grup per negociar els pressupostos del 2022. Si el Govern no es mou, ha dit, els comuns presentaran una esmena a la totalitat.

Notícies relacionades

«Ni ens resignem ni firmarem xecs en blanc», ha resumit Albiach sobre la seva postura. Els comuns tenen «els telèfons encesos per millorar aquests pressupostos». Segons la líder parlamentària dels comuns, els comptes es poden millorar sobretot en cinc àmbits.

«Volem negociar entorn de cinc eixos: salut mental, dentista públic, ser país de trens, llei de barris verds i reindustrialitzar Catalunya», ha afirmat. Els comuns han demanat a Aragonès que renunciï a tirar endavant uns «pressupostos per la mínima» amb la CUP i busqui un «consens ampli», fet que la distancia del veto que els socialistes han establert sobre els anticapitalistes.