La decisió de la militància

La CUP anuncia una esmena a la totalitat als pressupostos, però continuarà negociant amb el Govern

La CUP anuncia una esmena a la totalitat als pressupostos, però continuarà negociant amb el Govern

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La militància de la CUP comparteix el descontentament de la direcció amb el compliment de l’acord d’investidura, malgrat l’última oferta del Govern, i constata la falta d’incentius per recolzar ara com ara els pressupostos de la Generalitat. Les bases han decidit amb un 63% que el partit presenti una esmena a la totalitat dels comptes, sense que això suposi interrompre les negociacions, un extrem que comparteix un 68%. Fins a un 95% valora que el que hi ha sobre la taula és insuficient per votar a favor de les xifres actuals. Es tracta, doncs, d’un avís contundent a l’Executiu: si no hi ha més cessions, els nou diputats cupaires no donaran el vistiplau a les xifres.

Després d’un cap de setmana intens, amb debats per tot el territori català, les assemblees s’han posicionat a l’urna telemàtica exhibint el seu escepticisme respecte al rumb pres per ERC al capdavant de la Generalitat. La diputada Eulàlia Reguant ha justificat des del Parlament que el seu partit basa la seva decisió en una «triple esmena»: a la relació entre el Govern i l’Estat, a les «polítiques socials i el model sòciovergent» per l’èmfasi en els macroprojectes davant els drets socials; i a uns pressupostos «continuistes» perquè són «insuficients» en vivenda, sanitat i gir de model econòmic. Així, ha carregat contra «la normalització de la relació amb el PSOE, i amb l’estancament i acceptació de la repressió», mentre ha criticat a la Generalitat que «no s’està treballant per generar les condicions per autodeterminar-nos».

En la votació han participat 462 persones (van acudir 509 a les reunions), un registre molt baix tenint en compte que en la consulta sobre el pacte d’investidura hi van figurar 1.401 militants. Reguant ha atribuït aquestes xifres a la «desafecció» amb l’actual Govern. En les pròximes hores, es reuniran els espais de debat intern per avaluar els resultat i marcar un full de ruta per continuar la negociació, i és que res és definitiu, ja que Reguant ha afirmat que encara hi ha temps per retirar l’esmena a la totalitat, que es votarà el dilluns 22 de novembre.

Els escenaris possibles

La decisió de les bases dona marge de maniobra als negociadors cupaires per intentar esgarrapar més concessions, però, alhora, facilita que els socis en l’Executiu puguin obrir la porta al PSC i els comuns en la recerca de nous socis perquè els pressupostos siguin aprovats i entrin en joc el gener del 2022, com pretén el Govern. En aquesta situació, ERC i Junts poden entrar en conflicte, ja que els primers advoquen per intentar provar primer amb els morats i els segons s’inclinen pels socialistes. La diputada ha demanat als dos socis al Govern «que no posin la responsabilitat de les seves desavinences en la CUP» i que si l’Executiu vol el gir a l’esquerra i referèndum «ells decidiran amb qui negocien». «No sé si amb el senyor Salvador Illa avançarem gaire», ha assegurat.

Membres del partit interpreten que la decisió de les bases s’ha pres tenint en compte els mesos d’ERC al capdavant de l’Executiu i no tant atenent la lletra petita del projecte de Pressupostos, per això la direcció ha demanat en més d’una ocasió més gestos al Govern per poder ‘vendre’ a les seves bases un «gir a l’esquerra». Entre els principals pros i contres que s’han discutit a les assemblees, sobresurt el factor independentista i la falta de compromisos socials i climàtics.

L’última oferta del Govern, llançada a poques hores de l’inici del debat intern de la CUP, no ha servit per acostar postures. Alguns militants ho van interpretar com un «xantatge» perquè fins a última hora no van avançar en temes com la rebaixa de les ràtios en infantil i primària i l’estudi de totes les acusacions particulars de la Generalitat contra independentistes per retirar aquelles en què no es puguin acreditar lesions o provar-ne l’autoria.

Notícies relacionades

Tampoc ha sigut suficient la retirada de la inversió de 120 milions d’euros per al Hard Rock, perquè els cupaires alerten que el Govern manté la seva aposta per aquest macroprojecte tot i que intentaran que no perjudiqui les arques públiques, sinó que es limita a uns fons que es recuperarien quan l’inversor compri els terrenys. La candidatura per als Jocs Olímpics d’hivern, en canvi, es tirarà endavant en el cas que la consulta –per a la qual es preveuen 800.000 euros– així ho avali.

La tramitació dels comptes no depèn exclusivament de la CUP. I és que el 22 de novembre es votaran les esmenes a la totalitat –ja les han confirmat Cs, el PPC i Vox, mentre socialistes i comuns esperen als esdeveniments d’aquesta setmana per decidir-se–, i es votaran totes juntes. Si hi ha més vots en contra que a favor dels vetos, el projecte de pressupostos seguirà el seu curs fins a la votació definitiva. Altrament, es frenarà la tramitació i el Govern haurà de redissenyar-los. Tornarà així al punt de partida i difícilment aconseguirà que l’any vinent s’inauguri amb pressupostos.