Pols entre administracions

El Govern poleix la seva alineació per a la taula de diàleg

  • Encara sense saber si Sánchez acudirà a la cita del Palau de la Generalitat, es treballa sobre una delegació de sis càrrecs del Govern

  • Aragonès compta amb Vilagrà i Torrent, i Junts s’inclinen per Giró i Geis com a acompanyants de Puigneró

El Govern poleix la seva alineació per a la taula de diàleg

EFE / ANDREU DALMAU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan falten 10 dies per a la celebració de la segona reunió de la taula de negociació Estat-Generalitat, prevista per al dijous 16 o el divendres 17 de setembre, la part catalana va polint l’alineació que presentarà al saló del Palau de la Generalitat, on tindrà lloc la cita. Amb tots els matisos possibles, planeja sobre la trobada la gran incògnita de si Pedro Sánchez acudirà o no al que el Govern qualifica, amb ànim de dotar de més entitat a la trobada, de «reinici» de les converses. Amb tot, l’Executiu continua pensant que Sánchez sí que es presentarà a Barcelona, ja que, com va verbalitzar la portaveu d’un dels partits, la republicana Marta Vilalta, l’«assumpte és tan gran» (no en va, el conflicte amb el sobiranisme ha suposat el principal factor de desestabilització política de l’última dècada) que el president del Govern central no pot defugir-lo.

Així doncs, sobre una delegació de sis membres, tots integrants del Govern, tres republicans i tres de postconvergents, els noms que es manegen són, per part d’ERC, el del mateix president, el de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el titular d’Empresa, Roger Torrent. Precisament, Torrent acudirà en les vigílies, el dia 15, a declarar davant el TSJC, juntament amb els altres membres independentistes de la Mesa de la Cambra catalana, dins la causa oberta per haver permès tramitar una resolució en defensa de l’autodeterminació i una altra que reprovava la Monarquia. Motiu pel qual la Mesa n’ajorna la celebració fins a finals de la setmana que ve.

Què faran si Sánchez no hi acudeix

Per part postconvergent, els titulars plausibles, segons fonts de l’Executiu, són el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i els consellers Jaume Giró (Economia) i Gemma Geis (Recerca i Universitats). La gran pregunta que neix, si finalment es constata l’absència de Sánchez, és si Aragonès, a falta d’homòleg, també hi participarà. Fonts republicanes, reticents a endinsar-se en aquest escenari hipotètic, van apuntar que possiblement el cap del Govern acudiria igualment al conclave. Una manera de criticar la conducta a Sánchez i, per damunt de tot, d’impedir que el cap de la delegació catalana (Puigneró) sigui el representant d’un partit quepoc o gens creu en la utilitat de la taula, com és el cas de Junts.

Notícies relacionades

Els postconvergents esperen la decisió de Sánchez per oficialitzar la seva alineació. La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha assegurat que els dubtes sembrats pel president sobre la seva assistència i la falta de data, ordre del dia i composició afegeixen més escepticisme a un espai que pretenen de negociació. Artadi ha acusat Sánchez de «cronificar» el conflicte polític i de buscar excuses per no asseure’s a negociar.

Per Junts, és «imprescindible» que Sánchez acudeixi a la cita perquè, en cas contrari, «estarà menyspreant la taula de diàleg i la Generalitat». «Hem d’esperar a veure què decideix fer el Govern espanyol, que dia rere dia, a través de declaracions, està qüestionant i posant en perill aquest instrument. Són ells els que estan debilitant aquest instrument», ha afegit.