El TSJC rebutja per ara investigar el diputat Dalmases per lucrar-se de subvencions

  • L’alt tribunal català considera que no s’han motivat prou i de manera individual els indicis contra el parlamentari de Junts

zentauroepp41848145 barcelona 30 01 2018  pol tica   15 00   barcelona   ple del180524100009

zentauroepp41848145 barcelona 30 01 2018 pol tica 15 00 barcelona ple del180524100009

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat investigar per ara el diputat de Junts al Parlament Francesc Dalmases, a qui el jutge d’instrucció Joaquín Aguirre li atribuïa haver-se lucrat de subvencions presumptament irregulars que van percebre dues associacions vinculades a la seva persona, Catmon i Igman. En total, aquestes dues oenagés van percebre 1,3 milions d’euros entre el 2014 i el 2016, dels quals, almenys, 224.000 euros van anar a parar al parlamentari, segons els informes policials. 

El TSJC s’ha declarat no competent per investigar el diputat, que per la seva condició d’aforat només pot ser imputat per aquest tribunal, al considerar que en l’exposició raonada elevada pel jutge no s’han motivat «prou» i de manera individual els indicis delictius presumptament comesos per Dalmases. D’aquesta manera, el cas torna una altra vegada al jutjat d’instrucció. La fiscalia, segons detalla la mateixa resolució, es va oposar que el TSJC assumís l’assumpte perquè, al seu entendre, no s’havien practicat encara totes les diligències de prova possibles i que la seva argumentació es basava «únicament» en els atestats de la Guàrdia Civil.

L’alt tribunal afirma que «no és possible assumir en aquest moment» la competència de la investigació dau «l’estat embrionari de la investigació judicial» i «davant la falta de concreció i individualització» de les conductes de Dalmases en relació amb els delictes que se li atribueixen, com el de prevaricació i el de tràfic d’influències.

Falta de concreció

Notícies relacionades

Respecte al delicte de malversació, la resolució indica que no s’ha individualitzat «la concreta activitat desplegada» per Dalmases en cadascuna de les subvencions sota sospita, ja que, al parer dels magistrats, el togat només va incloure una «relació nominal» de les persones que van intervenir en cada expedient administratiu, però sense «cap precisió» de l’actuació del parlamentari. El TSJC dona per vàlid que el polític va poder facturar Catmon per la direcció i col·laboració de les revistes «per a la publicació de les quals» s’atorgaven les subvencions.

El TSJC incideix que és «significatiu» que els informes de la Policia Nacional a l’inici de la investigació (ara se n’encarrega la Guàrdia Civil) van concloure que no estaven clars la destinació dels fons de l’associació Igman (Dalmases en va ser el president fins al 2017) ni de Catmon (el diputat era el secretari) i que «tampoc s’aclareixin» en l’exposició motivada del jutge Aguirre «les investigacions realitzades per comprovar si en cadascuna de les subvencions es van concloure i van justificar els treballs per a la realització dels quals van ser concedides», o «el que és igual, si més enllà de les irregularitats administratives descrites com a incompliment de les bases de la convocatòria i de la normativa de la justificació parcial».