EXPOSICIÓ RAONADA AL TSJC

El jutge qualifica d’«ofensiu» els fons percebuts per Dalmases de subvencions públiques

El togat exposa que el diputat i l’imputat Terradellas «viuen purament i exclusivament» dels fons atorgats a dues associacions

zentauroepp41848145 barcelona 30 01 2018  pol tica   15 00   barcelona   ple del180524100009

zentauroepp41848145 barcelona 30 01 2018 pol tica 15 00 barcelona ple del180524100009

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En la seva exposició raonada remesa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutge Joaquín Aguirre dirigeix els seus dards directament al diputat de Junts per Catalunya Daniel Dalmases per atribuir-li els presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d’influències. El magistrat precisa en el seu escrit, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que els 224.000 euros percebuts pel parlamentari de dues associacions vinculades a ell (Catmon i Igman) «equivaldrien a més de 18 anys de salari mileurista o un salari d’un any per a 18 persones», amb la qual cosa el seu comportament li sembla «no només inadequat i presumptament delictiu, sinó fins i tot ofensiu per a aquells que van complir amb les seves obligacions socials mitjançant l’aportació de part del seu sou a les arques públiques en compliment dels seus deures fiscals».

En la seva detallada exposició raonada, de 150 pàgines, el magistrat afirma que tant Dalmases com el seu soci Víctor Terradellas, exsecretari de relacions internacionals de CDC, són «dues persones que viuen purament i exclusivament de les subvencions públiques obtingudes de manera presumptament irregular i amb un import notòriament elevat» i que van ser atorgades a Igman i Catmon. En total, 1,3 milions d’euros entre el 2014 i el 2016. Els fons no només provenien de la Diputació de Barcelona, origen de les indagacions, sinó també Departament de Presidència de la Generalitat, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona (en l’època de Xavier Trias) i la Direcció General de l’Esport,

El jutge relata que «crida l’atenció» que fossin presentades com a justificants de despeses amb càrrec a les subvencions pagaments de factures de professionals emeses i cobrades principalment per persones directament relacionades amb Igman (i que també coincideixen a ser persones relacionades amb Catmon) com són, entre d’altres, el seu president Dalmases (fins al 2017 i ara persona aforada) «i Terradellas», així com altres persones. Les dues entitats van rebre subvencions públiques tant en contractació de publicitat per a les seves revistes, que tenien una difusió limitada, com per a projectes de col·laboració al desenvolupament a portar a terme a Bòsnia, el Marroc i altres països i que la investigació policial posa en dubte.

Una mateixa factura per a diverses subvencions

Notícies relacionades

Entre les presumptes irregularitats, el togat enumera la falta formalització dels contractes corresponents amb els patronats de les entitats, com indica la normativa, així com que part de la documentació va ser «preparada, firmada, i, en alguna ocasió, presentada en mà [sense passar pel registre general] pels representants de les entitats. «Catmon i Igman van utilitzar les factures emeses i cobrades pels membres dels seus patronats com a justificació de despeses fetes amb càrrec als projectes subvencionats, i fins i tot van arribar a utilitzar les mateixes factures per justificar diferents subvencions, atorgades per administracions públiques diferents», diu el jutge. Per això remarca que les entitats van incomplir la normativa de la convocatòria d’aquestes subvencions públiques. 

El magistrat assenyala que el diputat «va emetre factures utilitzades en les justificacions de les subvencions en concepte de ‘col·laboració a la revista’ i ‘tasques de direcció de periodicitat mensual’» (140.000 euros entre el 2014 i el 2017) o que no va incloure l’IVA el 2013, de manera que van haver de modificar-se un any més tard. Per això considera que Dalmases «com a fundador i secretari de Catmon hauria de saber que la seva primera obligació a l’ostentar aquests càrrecs era el compliment de les finalitats fundacionals per a les quals es va fundar» l’entitat «i no percebre diferents subvencions pel mateix projecte».  

Temes:

Parlament