Perfil de la futura líder morada

Ione Belarra, la negociadora discreta de Podem

  • La ministra de Drets Socials forma part del nucli dur morat que dialoga amb el PSOE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La relació entre el PSOE i Unides Podem (si es pot dir així i no una negociació constant) s’ha sustentant en els tres últims anys en un petit grup de persones. Els escollits de cada formació per dialogar, construir governs, consensuar programes polítics, pactar pressupostos i impulsar lleis. En aquest reduït nombre de col·laboradors socialistes i morats sempre ha sigut present Ione Belarra (Pamplona, 1987). L’actual ministra de Drets Socials i Agenda 2030 i futura candidata a ocupar la secretaria general de Podem després de la dimissió de Pablo Iglesias ha sigut i continua sent una peça discreta, però bàsica, d’aquesta negociació perpètua.

Poc després que triomfés la moció de censura contra Mariano Rajoy, Belarra –persona de la màxima confiança de l’exvicepresident– va entrar a formar part de la delegació morada encarregada d’acordar uns Pressupostos amb el PSOE. Aquesta primera situació no va arribar a bon port, però no faltarien ocasions per davant. Mesos després, el 2019 va negociar també amb els socialistes la formació del primer Govern de coalició al costat del portaveu parlamentari de Podem, Pablo Echenique, sempre mantenint un perfil de baixa intensitat.

Belarra, de qui Iglesias ha dit diverses vegades que és una de dura negociant, va estar després en la confecció del pacte programàtic de la coalició i l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021. El zenit de la seva tasca negociadora va arribar fa tot just uns mesos, després de la seva entrada inicial en el Govern com a secretària d’Estat per a l’Agenda 2030. Malgrat que Iglesias va ser qui va encapçalar la lluita contra el PSOE per la regulació dels lloguers, Belarra va ser l’encarregada de dirigir el diàleg més tècnic, més discret i en què al final s’arriba als matisos que permeten els acords.

Xoc amb els socialistes

Des que l’Executiu de coalició va arrencar, Belarra es va anar fent a poc a poc amb el treball del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Així, quan Iglesias va anunciar la seva marxa per competir en les eleccions madrilenyes, la política de 33 anys va ser la proposta lògica per succeir-lo. Ara, s’alça també com l’aposta de la direcció de Podem per ocupar la secretaria general del partit. A favor té el seu caràcter combatiu i polèmic –molt similar al d’Iglesias– que l’ha portat a enfrontar-se a alguns dels seus companys del Govern socialista.

Notícies relacionades

En concret, Belarra sembla mantenir un xoc personal amb la responsable de Defensa, Margarita Robles, a qui va arribar a acusar d’«alinear-se amb la dreta i els ultres». «Un cop més, decebedora», va sentenciar. Un enfrontament similar manté amb la vicepresidenta segona i ministra d’Economia, Nadia Calviño.

La suma de factors

Dins la formació morada, a més, veuen en Belarra una persona amb un alt coneixement orgànic del partit. Provinent de l’activisme en diferents ONG, la política navarresa porta a Podem des del començant. El 2015, quan el partit es va presentar per primera vegada a unes eleccions generals ja va obtenir un escó al Congrés per Navarra i, des d’aleshores, l’ha anat revalidant en tots els comicis. A això s’afegeix la seva experiència com a portaveu parlamentària durant la baixa de maternitat d’Irene Montero. Una conjunció de factors que l’han situat com l’aspirant a reemplaçar l’hiperlideratge d’Iglesias.