Recanvi de poder

Belarra prepara contra rellotge la seva candidatura per succeir Iglesias

  • La ministra de Drets Socials es presentarà a ser la futura secretària general de Podem

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La maquinària per succeir Pablo Iglesias al capdavant de Podem s’ha posat en marxa. Encara no hi ha data oficial per a l’Assemblea extraordinària –es preveu que sigui abans de l’estiu– per elegir el relleu de l’exvicepresident a la Secretaria General del partit, però la cúpula morada ja ha fet la seva aposta: Ione Belarra. L’actual ministra de Drets Socials i Agenda 2030 ha confirmat al seu entorn el rumor que va començar a circular a última hora de dimecres passat i es presentarà per ser la pròxima secretària general de Podem. El recanvi exprés que planteja l’Executiva de la formació per evitar un buit de poder que provoqui desassossec dins i fora del partit, han fet que Belarra començi a preparar la seva candidatura tot just 48 hores després de la dimissió d’Iglesias.

Dimecres passat, la cúpula de Podem va estar reunida per analitzar els resultats del 4-M, assimilar la marxa d’Iglesias i traçar un pla per al recanvi de lideratges en el partit. Les conclusions a les quals van arribar van ser poques. No obstant, a última hora de la nit, el nom de Belarra guanyava punts com a futura líder. Aquest dijous, aquell rum-rum s’ha convertit en una decisió en ferm. La ministra es presentarà per substituir Iglesias, segons assenyalen en el seu entorn. No obstant, la comunicació oficial no es produirà fins que no es convoqui ‘Vistalegre VI’, l’Assemblea Ciutadana Extraordinària i màxim òrgan del partit.

Notícies relacionades

Belarra, una de les persones de més confiança d’Iglesias, es va alçar des del principi com una de les dirigents amb més possibilitats per succeir l’exvicepresident que, dimarts passat, va defensar la necessitat de «feminitzar» els lideratges. Fa dos mesos, quan l’exlíder dels morats va abandonar el Govern per competir en les eleccions madrilenyes, Belarra ja va ser assenyalada per substituir-lo al capdavant del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. A més de formar part del sector morat en el Govern, Belarra és a Podem des del principi i té un ampli coneixement dels engranatges del partit, així com dels mecanismes del Congrés, on fa uns anys va ser portaveu parlamentària en substitució d’Irene Montero.

El doble lideratge

El pas endavant de Belarra confirma la bicefàlia en el projecte morat. Mentre que la ministra de Drets Socials estarà al capdavant de Podem, serà la vicepresidenta tercera i responsable de la cartera de Treball, Yolanda Díaz, qui porti el timó d’Unides Podem (la confluència de Podem, IU, En comú podem i Galícia en comú) al si del Govern i qui sigui la candidata a la presidència de l’espai confederal en les pròximes eleccions. Almenys, aquest és el pla que va deixar marcat Iglesias i que, de moment, Díaz no ha aclarit si l’acceptarà.