Sondeig

El PP capitalitza la forta caiguda de Cs i es distancia de Vox a l’enquesta del CIS

El PSOE segueix al capdavant amb més de 10 punts d’avantatge sobre els populars

Podem creix un punt després de la sortida d’Iglesias del Govern

El PP capitalitza la forta caiguda de Cs i es distancia de Vox a l’enquesta del CIS
3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) d’abril dibuixa una forta caiguda de Ciutadans que aprofita sobretot el PP. El partit d’Inés Arrimadas perd gairebé tres punts (del 9,5% al 6,7%) respecte al sondeig de març, mentre que els populars creixen gairebé en la mateixa mesura (del 17,9% de març al 20,6% actual). En tot cas, el PSOE manté amb comoditat la primera plaça amb una estimació de vot del 31,5%, dues dècimes per sobre de l’enquesta anterior.

La sortida de Pablo Iglesias del Govern per encapçalar la llista d’Unides Podem a la Comunitat de Madrid ha beneficiat la formació morada. El partit puja més d’un punt (fins al 10.7%) i es recupera una mica de la patacada que el CIS li pronosticava al març. D’altra banda, Vox reforça la tercera plaça, just darrere dels dos grans partits, i creix fins al 15,4% en intenció de vot.

Aquest dilluns el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat el seu baròmetre d’abril, el primer després de la sortida del Govern del líder de Podem, Pablo Iglesias, per competir en les eleccions a la Presidència de la Comunitat de Madrid. La seva marxa va elevar la ministra d’Ocupació, Yolanda Díaz, a la Vicepresidència Tercera i va implicar l’entrada d’Ione Belarra com a ministra d’Afers Socials.

L’enquesta d’abril contempla les habituals dades sobre intenció de vot i recull no només els efectes de l’abandonament de l’Executiu de Iglesias sinó també les conseqüències del terratrèmol polític desencadenat arran de la presentació de la moció de censura impulsada pel PSOE i Ciutadans a Múrcia i la convocatòria anticipada d’eleccions a Madrid.

El 10 de març el PSOE i Cs van presentar una moció de censura contra el Govern de Fernando López Miras, que va portar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a avançar les eleccions autonòmiques al pròxim 4 de maig.

Aquell moviment polític, que també va desencadenar una crisi a Ciutadans, no es va veure reflexat al baròmetre de març, ja que les entrevistes es van fer en els dies previs, però ara sí que es veurà el seu impacte en l’electorat.

Com el treball de camp de l’enquesta s’ha portat a terme en els primer dies del mes d’abril també posa de manifest els efectes de la crisi de govern derivada de la dimissió de Pablo Iglesias o de l’anunci del president Pedro Sánchez de no prorrogar l’estat d’alarma pel coronavirus.

En aquells dies també es va saber la sentència de l’Audiència Nacional que va declarar il·legal la decisió del ministre Fernando Grande-Marlaska de destituir el coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid.

Fa un mes, Unides Podem es va anotar la seva pitjor dada

Al baròmetre del mes de març passat, el CIS va tornar a situar el PSOE al capdavant amb una estimació de vot del 31,3% i ampliant a 13,4 punts el seu avantatge sobre el PP, ja que els de Pablo Casado van aconseguir el seu pitjor resultat de la legislatura al baixar el 17,9%.

Notícies relacionades

També va retrocedir, i en gran manera, Unides Podem, que va marcar un 9,6%. I qui més va pujar va ser Vox, que va anotar un 15% a menys de tres punts dels populars, mentre que Ciutadans es va mantenir en el 9,5%.

La caiguda dels de Pablo Iglesias, que van obtenir la seva pitjor dada dels últims anys, va propiciar que el PP, Vox i Cs sumessin més que el Govern de coalició en el sondeig de fa un mes.