Comunitat de Madrid

Pablo Iglesias abandonarà el Govern per disputar Madrid a Díaz Ayuso

  • El líder de Podem proposa Yolanda Díaz com a pròxima candidata de Podem a les eleccions generals

  • L’actual ministra de Treball ocuparà la vicepresidència i Ione Belarra el substituirà al capdavant del Ministeri de Drets Socials

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El sisme dels últims dies a Madrid i Múrcia ha arribat al Govern central. Pablo Iglesias ha anunciat aquest dilluns que abandona l’Executiu de coalició per presentar-se com a candidat a les eleccions del pròxim 4 de maig a la Comunitat de Madrid i lluitar per la presidència amb la popular Isabel Díaz Ayuso. «Serà un honor ocupar el lloc en què ara puc ser més útil com a madrileny i com a antifeixista», ha sentenciat en un vídeo publicat a les xarxes socials, després d’explicar que deixarà la vicepresidència segona quan arrenqui la campanya electoral.

 El líder d’Unides Podem ha explicat que ja ha comunicat la decisió a Pedro Sánchez i que li ha traslladat que serà l’actual ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui assumeixi la vicepresidenta segona que correspon als morats i que el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 quedarà en mans d’Ione Belarra.

En un moviment inesperat, Iglesias sortirà de l’Executiu de coalició, que en els últims mesos havia protagonitzat una escalada de tensions, per «construir una candidatura d’esquerres forta i àmplia» que freni el Govern d’ultradreta que, segons diu, podria conformar Díaz Ayuso amb el recolzament de Vox. «Madrid necessita un govern d’esquerres i crec que puc ser útil ajudant a guanyar-lo i liderant-lo», ha insistit.

«El 4 de maig es decideix si la ultradreta consuma el seu assalt a Madrid o si els parem. Cal impedir que aquests delinqüents, aquests criminals que reivindiquen la dictadura, que fan apologia del terrorisme d’Estat, que promouen la violència contra els migrants, els homosexuals i les feministes puguin tenir tot el poder a Madrid», ha remarcat Iglesias.

La successió dins el partit 

El líder d’Unides Podem, més enllà d’anunciar la seva sortida del Govern de coalició, ja ha marcat el camí de la formació morada per als pròxims anys. Abans d’assenyalar que serà l’actual ministra de Treball qui el substitueixi al capdavant de la vicepresidència segona, Iglesias ha assenyalat Díaz com la seva successora per liderar el partit i ser la candidata a les pròximes eleccions generals, previstes per al 2023.

«En política cal tenir valentia per anar a les batalles que cal anar i, també, per ser capaç de comprendre quan arriba el moment de donar pas a nous lideratges», ha admès abans de reivindicar que el lideratge de Díaz s’ha «consolidat» durant la pandèmia i amb la seva gestió al capdavant del Ministeri de Treball com una de les ministres més ben valorades. «Pot ser la pròxima presidenta del Govern d’Espanya. Tota la gent que així ho creiem hem d’animar i recolzar Yolanda perquè ella sigui la candidata d’Unides Podem a les pròximes generals», ha insistit. 

L’aliança amb Més Madrid

Notícies relacionades

La seva marxa del Govern no és l’única cosa que ha sorprès del seu discurs. El líder d’Unides Podem ha assegurat que intentarà bastir ponts amb qui va ser el seu company Íñigo Errejón per construir una candidatura unitària a l’esquerra.

Proposaré els companys de Més Madrid que, tot i que continuem sent organitzacions diferents, fem una candidatura única per guanyar Madrid el pròxim 4 de maig. Soc conscient que no serà fàcil, que hi ha moltes cicatrius, però el que ens estem jugant: la democràcia, la sanitat, l’educació del nostre fills... és prou important com perquè siguem capaços d’intentar aquesta unitat que ens està demanant tota la gent d’esquerres», ha dit.