Contra el Govern del PP

Cs trenca amb el PP a Múrcia i presenta amb el PSOE una moció de censura

Les dues formacions sumen 23 escons, per tant, tenen majoria absoluta perquè prosperi

Cs trenca amb el PP a Múrcia i presenta amb el PSOE una moció de censura
1
Es llegeix en minuts

Ciutadans ha trencat amb el Partit Popular a Múrcia. El partit taronja ha arribat a un acord amb el PSOE i han presentat aquest dimecres una moció de censura en contra el president de Múrcia, Fernando López Miras, per desallotjar així el PP del Govern autonòmic, segons informa ‘La Opinión de Murcia’. L’acord entre PSOE i Cs contempla que l’actual consellera d’Empresa i portaveu, Ana Martínez Vidal, sigui nomenada presidenta de l’Executiu.

PSOE i Ciutadans sumen 23 escons, per això tenen majoria absoluta per tirar endavant la moció, que suposaria el final del Govern del Partit Popular després de 26 anys al capdavant de la comunitat autònoma. En les últimes hores, el secretari general dels socialistes a Múrcia, i la coordinadora regional de Ciutadans, Martínez Vidal, han acordat que aquesta serà la presidenta del Govern durant els dos anys que queden de legislatura, mentre que serà el líder del partit més votat en les eleccions del 2022 el pròxim president o presidenta de la comunitat.

En les eleccions autonòmiques del maig del 2019, el PSOE va ser la llista més votada, però l’acord arribat entre PP i Ciutadans per formar un Govern de coalició, amb el recolzament de Vox, no va donar opcions als socialistes a arribar al palau de Sant Esteve.

La legislatura murciana s’ha vist tensada en els últims dies per la pressió de Vox al PP per recuperar el pin parental. Els populars han cedit a aquesta demanda per poder aprovar els pressupostos. Abans, la comunitat es va veure sacsejada per la polèmica vacunació del conseller de Salut, Manuel Villegas, que va acabar presentant la seva dimissió.

Notícies relacionades

La ruptura de Cs amb el PP també tindrà conseqüències en l’àmbit municipal. Així, l’acord aconseguit pels dirigents de Ciutadans i PSOE contempla desallotjar els populars de l’Ajuntament de Múrcia, dirigit per l’alcalde José Ballesta, que governa en coalició amb Vox. En aquest cas, serà el portaveu del PSOE al consistori, José Antonio Serrano, qui es presentarà com a alcalde de Múrcia per desbancar Ballesta.

A més, segons l’acord, en quatre municipis murcians més els socialistes es posarien al capdavant de les respectives alcaldies: Caravaca, Ceutí, Fuente Álamo i Pliego. En tots el PSOE va ser la llista més votada en les eleccions municipals, però governa el Partit Popular pels acords arribats amb Ciutadans.