Últimes paraules a la Cambra baixa

Iglesias s’acomiada del Congrés i engega motors per al 4-M

Iglesias s’acomiada del Congrés i engega motors per al 4-M
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Al centre de l’hemicicle, acompanyat pels aplaudiments dels diputats del PSOE i d’Unides Podem, Pablo Iglesias s’ha acomiadat del Congrés. Més de cinc anys després de la seva arribada a la Cambra baixa, el líder d’Unides Podem dirà adeu a la seva acta com a diputat en els pròxims dies, previsiblement aquest dijous, segons anunciava hores abans des del grup blau del Govern. Segons la llei electoral madrilenya, el líder d’Unides Podem no pot formar part de l’Executiu quan registri la seva candidatura als comicis del 4-M, el termini de la qual acaba el dimecres 31 de març. Així, la setmana que ve, quan Iglesias assisteixi al seu últim Consell de Ministres, ja no serà diputat. Després d’aquesta reunió abandonarà el Govern i en els dies successius es produirà el canvi de carteres.

«Dimitiré com a diputat abans fins i tot que com a vicepresident», ha sentenciat Iglesias en la seva última sessió de control al Govern. Un nou gir de guió en els plans del polític madrileny que, segons ell mateix va explicar fa poc més d’una setmana, eren mantenir la vicepresidència segona i la seva acta de diputat fins que comencés la campanya electoral, el 18 d’abril. No obstant, els morats no van tenir en compte la llei electoral de la Comunitat de Madrid, que ha trastocat totes les seves intencions.

La norma, que els morats no havien estudiat gaire a fons, estipula de manera clara en el seu article 3 que no podran ser candidats els que, el dia que es registri la candidatura, ostentin el càrrec de president del Govern, ministre o secretari d’estat. Així, tenint en compte el calendari per als comicis, la presentació de candidatures davant la Junta Electoral s’ha de fer entre el 26 i el 31 de març. Després del desconcert inicial que va provocar a Podem aquesta informació, la nova idea que estudien és que Iglesias abandoni la vicepresidència el dia 30 de març per poder registrar les llistes electorals l’endemà, esgotant el termini.

Les últimes paraules

Notícies relacionades

Després d’una sessió de control al Govern bronca, Iglesias ha pujat a la tribuna d’oradors per acomiadar-se. «Fa poc més de cinc anys vaig prendre per primera vegada la paraula en aquesta tribuna democràtica i les meves primeres paraules d’agraïment van ser per a les generacions d’espanyols que es van jugar la vida i la llibertat per tornar-nos la democràcia arrabassada», ha recordat el líder morat abans d’aixecar els primers aplaudiments.

«La gent que queda d’aquelles generacions pentina avui cabells blancs i vull que les meves últimes paraules en aquesta tribuna democràtica tornin a ser un homenatge a aquestes generacions d’espanyols que van lluitar contra el feixisme per la llibertat i la justícia social», ha continuat. «Perquè vam ser, som. Perquè som, seran», han sigut les seves últimes paraules al Congrés.