El veto a Montero per part del Govern d’Ayuso concita les crítiques de tots els partits, tret de Vox i Cs

  • La presidenta de la Comunitat de Madrid i Almeida es congratulen per impedir que la ministra «adoctrinés» els alumnes

  • Unides Podem, PSOE, ERC, Cs, Bildu, Més País i Compromís mostren la seva repulsa a la cancel·lació de l’acte feminista

video-feminista-16-9-2

video-feminista-16-9-2

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El 8-M es va tancar amb el polèmic veto del Govern Isabel Díaz Ayuso a la participació de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, a un acte celebrat a una escola de San Blas. La prohibició, segons van explicar fonts de l’Executiu madrileny, era per evitar l’«adoctrinament» dels menors per part de la dirigent d’Unides Podem. Aquesta decisió va desencadenar els retrets dels morats i, al llarg d’aquest dimarts, de la resta de partits. Amb l’excepció dels dirigents del PP.

Montero havia sigut convidada per l’institut d’Educació Secundària Gómez Moreno. No obstant, el Govern autonòmic va cancel·lar l’acte al considerar que la ministra faria un «acte polític» i que no havia proporcionat tots els detalls de l’esdeveniment que permetessin valorar si «es vulneraven o no el les mesures de seguretat i higiene». No obstant, fonts del Ministeri d’Igualtat van assenyalar dilluns passat que l’esdeveniment estava «previst des de fa setmanes».

Aquest dimarts, diversos dirigents populars han aplaudit que la Conselleria d’Educació, finalment, no permetés la celebració d’aquesta trobada, tot i que no han esgrimit raons relacionades amb el coronavirus. «M’alegra que no hagi fet aquesta xerrada perquè els xavals no mereixen adoctrinament. No som contraris que hi hagi visites institucionals, però una qüestió són visites institucionals i una altra això», ha sentenciat l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

En la mateixa línia, la presidenta de la Comunitat ha apuntat que «un pare no té per què veure la ministra Montero adoctrinant el seu fill a classe» i ha demanat a la dirigent d’Unides Podem «que hi vagi en altres horaris i els pares decideixin si els seus fills hi van o no». L’únic que s’ha referit als motius sanitaris ha sigut el conseller d’Educació i Joventut, Enrique Ossorio, que ha preguntat si Montero «potser per ser parella del vicepresident del Govern o ministra es pensa que a ella no se li apliquen les regles dels altres».

«Paraules repugnants»

«No hi ha un problema sanitari, és un problema amb el feminisme», va respondre Montero a última hora de dilluns passat. Tot seguit, va afirmar que al Govern de Díaz Ayuso han «demostrat que són uns mentiders» a l’esgrimir qüestions sanitàries quan el mateix alcalde «està dient amb claredat que prohibeixen una activitat educativa quan no els agrada».

Aquest dimarts, el portaveu d’Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, ha lamentat aquest «veto sectari» i ha condemnat les «paraules repugnants» d’Ossorio per referir-se a Montero com la dona de Pablo Iglesias. A més, el dirigent morat ha assegurat que Díaz Ayuso és la «porta d’entrada» a les institucions de l’extrema dreta i ha avisat que la cancel·lació de l’acte «demostra que és una ultra, una amenaça per a la democràcia i l’Estat de Dret».

La portaveu nacional de Podem, Isa Serra, també va titllar de «vergonyosa» l’actitud de la Comunitat de Madrid. «els seus atacs fan més fort el feminisme», va sentenciar a Twitter. El seu company de partit i president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, va assegurar que Díaz Ayuso té por que els estudiants «es contagiïn drets, consciència social sobre la feminització de la pobresa, o sobre les conseqüències del seu neoliberalisme.»

Raons «incomprensibles»

No obstant, els morats no són els únics que han carregat contra el Govern autonòmic. La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha assenyalat que el veto és «lamentable i incomprensible». «El que està intentant fer la presidenta a la Comunitat de Madrid sí que és adoctrinar», ha explicat la dirigent socialista recordant que Díaz Ayuso va voler impulsar la censura parental que defensa el partit de Santiago Abascal.

«Imaginin que fos al revés, que Podem hagués vetat una ministra del PP. S’estaria comentant fins i tot a El Temps i seria un escàndol», ha assenyalat el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. El líder de Més País, Íñigo Errejón, més enllà d’assenyalar l’«extremadament greu» i «molt perillós» que resulta el veto, també ha plantejat un exercici similar al diputat republicà català: «¿S’imaginen que el president del Govern català o que el ‘lehendakari’ prohibissin un acte d’un ministre al seu territori? ¿S’imaginen quin nivell de crispació i de discussió política hi hauria?», s’ha preguntat.

Notícies relacionades

A les crítiques s’ha sumat la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, que ha remarcat que les raons per cancel·lar la trobada resulten «incomprensibles». A més, ha destacat que dilluns passat sí que es va permetre que el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, acudís a l’escola Ramiro de Maeztu de la Comunitat de Madrid per visitar les instal·lacions esportives que van patir destrosses durant la tempesta Filomena.

Fora de les aules

El portaveu de Cs, Edmundo Bal, ha assegurat que «la política ha d’estar fora de les aules», però que «hi ha polítics que no estan molt disposats a cooperar i es dediquen a fer política on no toca». D’altra banda, el portaveu parlamentari de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha ironitzat que li «encanta que la ministra Montero vagi a tot arreu» i que li sembla «fenomenal» perquè mostra el que és el feminisme que defensen a Unides Podem.