En el 8-M

El Govern es conjura per aparcar les seves tensions i impulsar la seva agenda feminista

  • El president del Govern anuncia que la llei del ‘només sí és sí’ s’aprovarà «ben aviat»

  • Calvo i Montero resten importància a les seves diferències i insisteixen a col·laborar per complir l’acord de coalició

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El 8-M més atípic dels últims anys, amb mobilitzacions prohibides o distància social, ho va ser encara més al Govern. En les últimes setmanes, l’ambient en la coalició s’havia anat caldejant i socialistes i morats van arribar a la celebració del Dia Internacional de la Dona en plena escalada de tensions. Les discrepàncies per la llei del ‘només sí és sí’, la llei trans o la llei d’igualtat de tracte van portar els socis fins al punt de sabotejar-se mútuament en el Congrés fa unes setmanes, malgrat que les iniciatives citades haurien d’haver sigut les estrelles d’una jornada de reivindicació com la d’aquest dilluns. No obstant, Pedro Sánchez va intentar complaure aquest dilluns i va cridar a «accelerar l’agenda feminista». En un discurs des del Ministeri d’Igualtat, el president del Govern va deixar caure davant part de la cúpula de Podem la necessitat d’aparcar les discrepàncies, escenificades habitualment en la difícil relació entre Carmen Calvo i Irene Montero, i treballar de manera coordinada per complir l’acord de coalició.

«No farem cap pas enrere, al revés, farem molts passos endavant al llarg d’aquesta legislatura, fins a l’any 2023, complint amb la nostra agenda, sense fer cas a tant soroll, unides amb fets. Perquè en aquest Govern la igualtat són fets», va sentenciar Sánchez. La seva mera presència en l’acte organitzat pel ministeri que lidera Montero amb motiu del 8-M ja va deixar clara la seva intenció de rebaixar les friccions.

En el que va semblar un gest de bona voluntat amb els morats, el cap de l’Executiu va anunciar la proximitat de l’aprovació al Consell de Ministres de la coneguda com a llei del només sí és sí. La norma fa que provoca esquerdes en la coalició més d’un any, quan Montero va pressionar per aprovar-la abans de l’anterior 8-M, malgrat la negativa de Calvo i del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que al·legaven defectes de forma i problemes tècnics rellevants. «Ministra, estic convençut que ben aviat podem aprovar definitivament aquesta llei del sí és sí perquè només el sí sigui sí», va dir.

A més, esmentant l’intent d’assassinat d’una dona a Massamagrell (País Valencià) que es va produir aquest dilluns, Sánchez va insistir que «la resposta només pot ser accelerar l’agenda feminista». Tot seguit, el líder del PSOE va aprofitar per advertir de l’amenaça que suposa el discurs «d’odi» de Vox i va remarcar que a l’Executiu continuen treballant «per un món lliure de masclisme».

L’entesa i la ‘llei trans’

Calvo i Montero també van aprofitar la jornada per rebaixar el to dels últims dies. La vicepresidenta primera va assegurar que la seva relació amb la dirigent d’Unides Podem no difereix de la que manté amb qualsevol altre ministre i que forma part de la seva feina esmenar els textos legislatius dels seus companys.

La responsable d’Igualtat també va treure ferro als enfrontaments i va rebutjar «personalitzar les tensions» en Calvo. «Amb ella tinc bona relació i així continuarà sent», va afirmar. Preguntada per la llei trans i el PSOE, Montero va apuntar que «col·laborar mai ha sigut un problema», tot i que va afirmar que les tensions en la coalició es deuen al fet que els socialistes incompleixen l’acord de coalició. No obstant, els seus socis no són els únics que s’oposen a la lliure autodeterminació de gènere, recollida en la seva proposta per a la llei. Dins d’Unides Podem, un grup de militants han impulsat un manifest en contra.

Notícies relacionades

Malgrat el to conciliador als dos sectors, les diferències van continuar latents. A primera hora del matí, Calvo va aplaudir la decisió de la justícia de mantenir la prohibició de manifestar-se a Madrid a causa que, com va passar altres anys, les mobilitzacions a la capital podien ser massives. Montero, a qui la Comunitat de Madrid va prohibir participar en una xerrada en una escola pública al districte de San Blas, va lamentar el veto a les feministes.

Crítiques i retrets

El líder del PP, Pablo Casado, va aprofitar aquestes discrepàncies per atacar el Govern. «Aquest és el pitjor Govern que hem tingut en la defensa de la igualtat de totes les dones espanyoles», va sentenciar en l’acte celebrat pel seu partit amb motiu del 8-M. La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, va aplaudir els èxits aconseguits a Espanya, però va deixar clar que la «igualtat real» està encara «molt lluny». Qui no va celebrar el 8-M va ser el portaveu de Vox, Jorge Buxadé, que va insistir en la idea de convertir aquesta data en el Dia Nacional per les Víctimes del Coronavirus.