Mesures davant la crisi territorial

El Govern perfila la rebaixa de la sedició i deixa els indults per a l’estiu

  • La Moncloa sospesa portar al Congrés una reforma penal global, que facilitaria la seva aprovació, o fer-ho per parts

  • L’Executiu aposta per mantenir els ponts amb ERC, però no té pressa per abordar la gràcia als presos de l’1-O

El Govern perfila la rebaixa de la sedició i deixa els indults per a l’estiu
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La setmana que comença, en què es commemora el 40è aniversari del cop d’Estat del 23-F, serà fonamental per al Govern de coalició. Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que han renunciat a les reunions de coordinació en què participaven els seus equips, tenen previst reunir-se en solitari per reconduir les contínues i creixents topades dins el Govern. El PSOE i Podem coincideixen que la tensió s’ha de rebaixar. Alhora, els socialistes buscaran acordar per fi amb el PP la renovació d’institucions com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constitucional, RTVE i el Defensor del Poble, un pacte global que ara sembla més pròxim i pot agreujar les disputes amb els morats. I mentre les forces independentistes negocien a Catalunya el futur Govern, la Moncloa perfila quins passos fer davant la crisi territorial. La idea, expliquen fonts de l’Executiu, és abordar primer la rebaixa del delicte de sedició, juntament amb una nova convocatòria de la taula de diàleg, i després els indults als condemnats per l’1-O.

La reforma de la sedició, de la qual es beneficiarien els presos independentistes, resulta problemàtica per al Govern. «Necessitem els vots d’ERC perquè tiri endavant», assenyalen des de la Moncloa. I els republicans, fins ara, s’han mostrat crítics amb aquesta iniciativa. Una manera d’atraure el partit d’Oriol Junqueras seria portar al Congrés no només aquesta modificació, sinó també, i alhora, d’altres de ja anunciades del Codi Penal, que afecten els delictes mediambientals i els d’expressió, ara sota el focus després de la condemna al raper Pablo Hasél. Però la decisió no està presa. 

«No té per què anar tot al mateix text. Són coses diferents. El més lògic seria que la tramitació fos independent, però ho hem de decidir. Encara estem veient el contingut, l’abast i les dates de la reforma», expliquen des de l’Executiu. La idea, en qualsevol cas, és que la rebaixa de la sedició arribi a la Cambra baixa en els pròxims mesos. 

Més tard s’abordaran els indults, probablement parcials. Després del duríssim informe de la fiscalia en contra de concedir la gràcia, falten els escrits del Tribunal Suprem, que si no hi ha cap sorpresa també serà negatiu, i l’Advocacia de l’Estat. Aquest últim, al provenir d’un cos que depèn directament del Ministeri de Justícia, ajudarà a donar pistes sobre el que pensa fer l’Executiu. A Podem donen per fet que hi haurà indults. Els socialistes no són tan clars, però fa temps que preparen el terreny per aprovar la mesura. «És molt important superar temps negres que fan avergonyir tothom. Quan parlem de Catalunya, ningú està lliure de culpa. Tots hem comès errors. Hem d’aprendre’n i mirar cap endavant», va dir Sánchez a finals de desembre. 

Segons algunes fonts del Govern, la intenció del president és abordar els indults al juny, ja amb la reforma de la sedició aprovada. Però tot està subjecte al Govern que es formi, amb bastanta probabilitat a través d’un pacte entre ERC, Junts per Catalunya i la CUP.

Vincles estrets

Notícies relacionades

Les relacions entre el PSOE i els republicans, més enllà dels atacs durant la recent campanya catalana, continuen sent estretes. Tant Sánchez com Carmen Calvo, la vicepresidenta primera, parlen amb Pere Aragonès, favorit per ser escollit president. La taula que reuneix tres dirigents socialistes i tres d’ERC, que va ser l’encarregada de negociar la investidura de Sánchez i la taula de diàleg entre l’Executiu i la Generalitat, s’han de continuar reunint. I després hi ha un altre organisme, molt més discret i amb càrrecs de tipus tècnic, que també agrupa l’Executiu i els republicans, per abordar el dia a dia. 

ERC vol que els indults s’aprovin al més aviat possible. El Nadal passat, alguns dirigents del partit d’Oriol Junqueras van intentar convèncer, sense èxit, destacats membres del Govern central perquè es concedís la gràcia abans dels comicis catalans. De la reforma de la sedició, de moment, els republicans no en volen parlar.