Els jutges i fiscals en vaga parlen d’una aturada "històrica"

Els convocants xifren el seguiment de les protestes en el 65%, mentre que el Ministeri de Justícia el situa en el 30% els tres dies

Els jutges i fiscals en vaga parlen d’una aturada "històrica"
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Cristina Gallardo

Redactora de Tribunals

Especialista en Tribunals / Nacional

Ubicada/t a Espanya

ver +

Les cinc associacions professionals judicials i fiscals convocants de la vaga que va començar dimarts contra la reforma plantejada pel Govern central per a l’accés a les dues carreres qualifiquen d’"històrica" la protesta, que va finalitzar ahir amb un seguiment del 65%, segons les seves dades, un seguiment lleugerament inferior al de les dues primeres jornades. Per la seva banda, el Consell General del Poder Judicial insisteix que no recopila dades de la vaga perquè no la dona per convocada, al no tenir base legal, mentre que Justícia assenyala una incidència mitjana dels tres dies d’aturada del 31%.

En un comunicat, la majoritària Associació Professional de la Magistratura, juntament amb l’associació de jutges i magistrats Francisco de Vitoria, el Fòrum Judicial Independent, l’Associació de Fiscals i la Professional i Independent de Fiscals afirmen lamentar els perjudicis que hagin pogut ocasionar a la ciutadania, així com també la falta de resposta per part del Ministeri de Justícia. Es reuniran avui per tal d’analitzar la situació i les accions a emprendre a partir d’ara.

Sobre aquest extrem, els jutges i fiscals addueixen que "resulta inaudit que el ministeri no hagi donat resposta a les demandes plantejades ni hagi obert una taula negociadora, en contra del que sol passar en els conflictes col·lectius que es produeixen a Espanya". "Es tracta d’una vaga històrica, ja que mai abans hi ha hagut tres dies consecutius de mobilització de jutges i fiscals, ni un seguiment tan massiu, en defensa de la independència judicial i de l’Estat de dret", afirmen també els vaguistes, per insistir que respon "a unes reformes tramitades per la via d’urgència al Parlament" i que atribueixen més poder al fiscal general de l’Estat sense reforçar la seva independència, mentre trenquen amb els principis d’igualtat, mèrit i capacitat al crear una porta posterior en l’accés a la carrera judicial i fiscal.

Notícies relacionades

La comissió permanent del Consell va informar que "no ha rebut comunicacions dels òrgans de govern intern del Poder Judicial sobre incidències que hagin requerit la intervenció d’aquest òrgan constitucional". Constata així mateix que el ministre de Justícia "ha facilitat públicament dades de participació en la vaga convocada a partir de la informació requerida pel seu departament als secretaris de govern dels Tribunals Superiors de Justícia". Es refereixen als missatges de Bolaños a les xarxes socials assenyalant que les aturades amb prou feines afecten el 30% de la plantilla.

Així mateix, Junts ha posat ja les condicions per avalar la llei Bolaños. El partit de Puigdemont ha elaborat una bateria d’esmenes en què demana, entre altres qüestions, dissoldre l’Audiència Nacional, obligar els jutges que exerceixin a Catalunya a conèixer la llengua catalana, desenvolupar una espècie de CGPJ català i recuperar les funcions dels jutges de pau. Els postconvergents, amb la resta de socis d’investidura, van permetre que la llei promoguda per Bolaños comencés la seva tramitació parlamentària. ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i la resta d’aliats van tombar les esmenes a la totalitat presentades pel PP i Vox, informa Carlota Camps.

Temes:

Govern Justícia