La Generalitat defensa que té cobertura legal per ajornar les eleccions

Un informe de la Comissió Jurídica del Govern de setembre ja avalava l’ajornament

BARCELONA 10 11 2019  Politica   Elecciones generales 10N - ambiente electoral  gente votando Acampada y colegio electoral de la universitat UB presencia policial mossos d esquadra        FOTO de FERRAN NADEU

BARCELONA 10 11 2019 Politica Elecciones generales 10N - ambiente electoral gente votando Acampada y colegio electoral de la universitat UB presencia policial mossos d esquadra FOTO de FERRAN NADEU / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha defensat que té cobertura legal per ajornar les eleccions del 14 de febrer per l’impacte de la pandèmia del coronavirus, segons han explicat diverses fonts del Govern a Europa Press. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha avisat aquest dijous que la suspensió de les eleccions no està contemplada en la llei electoral general, per la qual cosa ha demanat «molta cautela davant una falta de previsió legal».

Les fonts ja citades han afirmat que el Govern entén que no hi ha impediment legal per ajornar els comicis i els serveis jurídics de la Generalitat estan preparant un informe que ho avala.

De fet, la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ja va emetre un dictamen al setembre que argumenta que, si no es pot garantir el dret a vot de tot l’electorat, la Generalitat podria posposar o que suspendre les eleccions.

«En cas d’insuficiència de les mesures adoptades per garantir el ple exercici del dret de vot a l’electorat en condicions de llibertat i igualtat, i pròpiament en garantia d’aquest, amb l’adequada motivació i amb l’afectació mínima imprescindible de la periodicitat de les eleccions o del deure de celebrar-les, la Generalitat de Catalunya pot procedir a l’ajornament o, en el seu cas, la suspensió de les eleccions», recull aquest dictamen.

Malgrat reconèixer que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) no contempla la possibilitat de posposar unes eleccions, apunta que a Galícia i el País Basc això no va suposar un «obstacle per entendre que aquesta suspensió podia decretar-se i que l’òrgan competent per fer-ho era el mateix que era competent per adoptar el decret de convocatòria» dels comicis.

Seguretat jurídica

D’aquesta manera, amb aquest argument s’avalaria que el Govern pogués decretar l’ajornament de les eleccions, ja que va ser el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va firmar el decret de convocatòria del 14-F, tot i que va ser un tràmit automàtic per la dissolució del Parlament al no haver-hi investidura després de la inhabilitació de l’expresident Quim Torra.

Fonts de l’Executiu català han defensat que quan es va publicar aquest dictamen al setembre ningú s’hi va oposar i tampoc quan al decret de convocatòria d’eleccions es va incloure un apunt en el preàmbul que contemplava la possibilitat de posposar els comicis per la Covid-19, tot i que no concretava en quin supòsit epidemiològic es podria decidir retardar-los.

«Si per raons derivades de la protecció del dret a la salut front la situació d’emergència sanitària provocada per la pandèmia generada per la Covid-19, el desenvolupament del procés electoral no es pogués portar a terme amb les garanties de salut pública necessàries, es podrà deixar sense efectes aquesta convocatòria posposant-se la votació a una data posterior que sí que les ofereixi», recull aquest fragment del decret de convocatòria del 14-F.

Nou informe

Notícies relacionades

Aquestes fonts també han destacat que els serveis jurídics de la Generalitat estan preparant un nou informe, que anirà en la mateixa línia que el dictamen del setembre, per argumentar legalment l’ajornament de les eleccions, si s’acaba prenent aquesta decisió rere la taula de partits d’aquest divendres.

Així, han expressat la seva convicció que, si s’opta per posposar els comicis, la decisió anirà acompanyada de tota la seguretat jurídica.