Cita amb les urnes a Catalunya

El PSC s’enfronta a JxCat i ERC per plantejar-se ajornar les eleccions catalanes

  • Els socis al Govern acusen els socialistes d’«electoralisme» per defensar la cita electoral davant l’avenç de la Covid

  • Ciutadans i la CUP esgrimeixen motius de salut derivats de la pandèmia per posposar els comicis

zentauroepp55912501 barcelona 18 11 2020  pol tica sesi n de control al govern e201128113300

zentauroepp55912501 barcelona 18 11 2020 pol tica sesi n de control al govern e201128113300 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

El PSC és l’únic partit que es posiciona clarament a favor de mantenir la data electoral del 14 de febrer cenyint-se als escenaris previstos per decretar una suspensió: el confinament total i una restricció absoluta de l’activitat social, que no es donen en aquests moments. Els socialistes consideren que «no hi ha raons» per decretar una postergació i adverteixen que la legislació vigent «no contempla la suspensió d’unes eleccions ja convocades».

La posició de la formació reprèn de facto el Govern per plantejar-se fixar una nova data i aparcar la contesa fins al mes de maig. «Si cal anar a treballar, si estem orgullosos de tenir obertes les escoles, no ens podem permetre tancar els col·legis electorals. Com han demostrat molts països, la pandèmia no suspèn la democràcia», defensa el PSC en un comunicat en què recorden que Portugal celebrarà eleccions el 24 de gener i que sota els estralls de la pandèmia del coronavirus s’ha cridat a les urnes en països com els Estats Units, l’Índia, França, Alemanya, Egipte, Croàcia i Itàlia.

Els socialistes suggereixen que en la decisió del Govern sobre posposar el 14-F s’atén les enquestes i no les garanties sanitàries per a una votació «segura»: «La millor garantia per lluitar contra la pandèmia és disposar d’un govern sòlid, estable i competent. Un veritable govern que substitueixi l’actual govern provisional, indecís, dividit i superat», afegeixen.

JxCat i ERC acusen el PSC d’«electoralista»

El líder d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha acusat el ministre de Sanitat i presidenciable del PSC, Salvador Illa, d’«electoralisme» en la sessió de la Diputació Permanent del Parlament i ha apostat per decidir de manera consensuada la continuïtat del procés electoral «per consens i sense demagògies ni voluntat de desgastar». «Ha de ser l’únic ministre de Sanitat que anteposa els interessos electorals del seu partit als dels col·lectius [...] Ja és greu que se’n vagi a fer de candidat en plena pandèmia, però és encara pitjor que anteposi els interessos partidistes, que faci electoralisme», ha assegurat.

Els postconvergents han lligat la posició del PSC a les «presses» perquè el primer secretari del partit, Miquel Iceta, «sigui ministre». El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, tampoc s’ha oblidat d’Illa: «Amb els ministres de Sanitat han passat dues coses: o han continuat o els han cessat per incompetència. Aquí, o és incompetència o és negligència, perquè enviem al ministre de Sanitat a presentar-se a unes eleccions, i després venim aquí a fer discursos cínics», ha asseverat.

La CUP i Cs demanen posposar el 14-F

La CUP, en canvi, ha sigut la primera força a apostar per una postergació «immediata» dels comicis, a la qual s’ha afegit Ciutadans. Les dues formacions al·leguen que la situació epidemiològica per l’impacte de la Covid-19 a Catalunya impedeix una celebració electoral amb garanties. El Govern té previst prendre una decisió dijous i traslladar-la divendres a la reunió de la taula de partits en la qual tindran en compte els posicionaments dels grups parlamentaris.

Notícies relacionades

La candidata de la CUP a la presidència de la Generalitat, Dolors Sabater, ha demanat ajornar les eleccions «de manera urgent per responsabilitat i sentit comú» acollint-se a les prediccions de la Conselleria de Salut, que augura el pic de contagis i d’ocupació de les ucis en vigílies del 14 de febrer. En una entrevista al canal 3/24, Sabater ha assegurat que els anticapitalistes són «els primers interessats» que els catalans votin al més aviat possible, però ha remarcat que la salut s’ha d’anteposar a aquests interessos. Això sí, ha criticat el Govern per la «falta de planificació» a les escoles, en el pla de vacunació i en la posada en marxa de la maquinària electoral.

El presidenciable de Cs, Carlos Carrizosa, ha argumentat que «no es poden celebrar unes eleccions en què la gent no pugui votar tranquil·lament». En una entrevista a Ràdio 4, ha assenyalat: «No podem fer campanya en el moment àlgid de la pandèmia i amb, probablement, els hospitals col·lapsats», una justificació que coincideix amb la pronunciada dimarts per la líder dels comuns Jéssica Albiach. L’encara líder de l’oposició ha plantejat celebrar els comicis quan passi la tercera onada de la pandèmia i ha apuntat al mes de maig.