Comunitat de Madrid

Nou embolic per l’Hospital Zendal: metges i infermeres denuncien trasllats forçosos

  • CCOO acudeix a la Justícia i el SATSE denuncia les decisions administratives
  • Aquest centre sanitari, impulsat per Ayuso, ha estat acompanyat des del seu naixement per la polèmica
  • Pocs pacients i una inauguració a correcuita van marcar l’inici de la seva singladura

zentauroepp56052531 isabel zendal201201153013 / DAVID CASTRO

zentauroepp56052531 isabel zendal201201153013
zentauroepp56052513 isabel zendal201201151750
zentauroepp56052526 isabel zendal201201151641

/

3
Es llegeix en minuts

L’Hospital Enfermera Isabel Zendal, una de les principals cartes d’Isabel Díaz Ayuso en plena pandèmia de Covid, torna a ser epicentre de problemes. Si ja la seva inauguració va estar esquitxada per les protestes de sanitaris i les crítiques, ara els sanitaris denuncien que s’estan produint trasllats forçosos des d’altres punts de la Comunitat de Madrid.

Comissions Obreres (CCOO) ha recorregut a la Justícia per evitar el trasllat forçós de personal de la Sanitat pública madrilenya al nou Hospital Enfermera Isabel Zendal, ja que considera que incompleix la normativa de mobilitat del Servei Madrileny de Salut (Sermas). En una nota de premsa, el sindicat va dir aquest dilluns que la Comunitat de Madrid «no compleix» el que estipulen els acords i normatives legals i no respecta les opcions que marquen els professionals». 

D’altra banda, també aquest dilluns, l’assessoria jurídica del Sindicat d’Infermeria SATSE Madrid va presentar un requeriment davant la Direcció General de Recursos Humans i Relacions Laborals del Sermas, previ a la interposició d’una demanda contra la Comunitat de Madrid, «per incomplir la legislació actual i instant l’administració a anul·lar totes les actuacions administratives portades a terme fins al moment». 

Un total de 116 professionals van demanar voluntàriament el trasllat al nou centre, inaugurat l’1 de desembre, tot i que el pavelló 2 (el primer a començar a funcionar) necessita un total de 669 sanitaris, un personal addicional que la Comunitat de Madrid preveu completar amb part dels 11.324 contractats amb motiu de la pandèmia. 

Arguments sindicals

CCOO ha sol·licitat al Jutjat Contenciós Administratiu l’aturada immediata de l’adscripció forçosa de professionals a aquest hospital perquè considera que s’està portant a terme sense seguir el procediment reglat de mobilitat de professionals previst a l’Estatut Marc, en el Pla d’Ordenació de Recursos Humans del Sermas i perquè vulnera l’acord de borsa del Sermas del 2016. 

Segons CCOO, «el trasllat forçós i sota pressió suposa una vulneració de drets per als professionals afectats i per als usuaris dels hospitals, que estan veient reduïdes les plantilles actuals. Una decisió de la Comunitat de Madrid «arbitrària, accelerada i opaca que cal parar». 

El sindicat, en la seva petició, insta el jutjat perquè de manera extraordinària s’adoptin mesures cautelaríssimes perquè cessi la transferència de professionals per part dels centres sanitaris a l’hospital de pandèmies. I tot això, amb caràcter previ a la interposició de la corresponent demanda davant la jurisdicció contenciosa administrativa. 

El SATSE, d’altra banda, diu en una nota que el requeriment és un pas previ a la demanda davant els tribunals de justícia que posa «a disposició dels afiliats afectats i que podran interposar individualment en el moment que es conegui la data d’incorporació a l’hospital». Aquest requeriment, diu el sindicat, serà posat a disposició dels afiliats amb trasllat forçós al Zendal, i afegeix que els sanitaris del Sermas continuen firmant els escrits de renúncia a ser traslladats «forçosament» al Zendal. 

Segons el sindicat, 15.237 sanitaris fixos i no fixos han firmat un escrit promogut pel SATSE Madrid en què els professionals del Sermas expressen que «no consideren que l’Hospital Enfermera Isabel Zendal solucioni els problemes assistencials que pateix Madrid, sinó més aviat al contrari, afirmen que traurà personal d’hospitals, que pateixen una falta evident de professionals, especialment d’infermeres i fisioterapeutes, i que, a més, no estaran coberts per nous contractes».

Pocs pacients

Mentrestant, per degoteig, continuen arribant pacients a un hospital encara molt buit. Dissabte passat, cinc pacients procedents de les Urgències del Clínic San Carlos i del Gregorio Marañón de Madrid van ingressar-hi, després que divendres es registrés el primer ingrés.

Notícies relacionades

De moment, el nou centre sanitari estarà dedicat a atendre persones amb coronavirus derivats dels serveis d’urgències d’altres hospitals de la Comunitat de Madrid per mirar de descongestionar el treball.

Tots són atesos al pavelló 2, el primer a començar a funcionar al Zendal, inaugurat el dia 1 de desembre.