Isabel Zendal: l'hospital «propagandístic» i innecessari d'Ayuso

El col·lectiu sanitari rebutja majoritàriament el centre destinat a pandèmies

Discrepa que es destinin recursos escassos a una instal·lació només per a malalties infeccioses

undefined55995260 madrid  26 11 2020  estado de las obras del hospital de pand201130121106

undefined55995260 madrid 26 11 2020 estado de las obras del hospital de pand201130121106 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Emulant l’extint hospital construït a Ifema durant la primera onada de Covid, el Govern capitanejat per Isabel Díaz Ayuso inaugurarà dimarts, sense la presència del ministre Salvador Illa, l’hospital per a pandèmies Enfermera Isabel Zendal. Es tracta d’un centre sanitari construït també a més córrer, que neix amb escassetat de personal, el doble de la inversió prevista, cosa que ha despertat sospites de corrupteles, i una concepció que ha aconseguit el rebuig gairebé unànime de la professió mèdica.

Per exemple, malgrat que Ayuso afirmava que pocs sanitaris es resistirien a formar part d’un «hospital d’hospitals», que «sorprendrà al món», només s’han presentat 111 voluntaris per integrar la plantilla de l’Isabel Zendal, dels 83.000 empleats que treballen als hospitals de la Comunitat de Madrid.

La resta de personal necessari per poder obrir el primer pavelló de 288 llits, 558 professionals, es nodrirà al principi amb treballadors amb ‘contracte Covid’, és a dir, part dels que van ser reclutats a partir del març per reforçar el sistema sanitari, que seran traslladats a la nova instal·lació de forma progressiva i de «manera forçosa», segons denuncia Amyts, el sindicat metge majoritari a Madrid. La central sindical ha demanat que aquests sanitaris siguin substituïts per no deixar desatesos altres hospitals on també «fan molta falta», però no ha rebut cap «garantia», segons explica el seu secretari general, Julián Ezquerra.

«No és necessari»

I és que l’administració regional no s’ha plantejat contractar professionals sanitaris extres, ja que Ayuso afirma que no n’hi ha de disponibles, malgrat que els sindicats i les societats mèdiques mantenen que sí que n’hi ha, el problema és que no els ofereixen contractes atractius i aquests prefereixen treballar en altres autonomies o altres països.

Però a més, bona part del col·lectiu mèdic considera que la nova instal·lació respon més a «inquietuds polítiques» o una «estratègia propagandística» que a la necessitat de construir un nou hospital a Madrid, ja que la pressió als centres sanitaris ha baixat amb les mesures de restricció i hi ha una «pandèmia cada 100 anys», en paraules d’Ezquerra. En la mateixa línia, l’Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) sosté que «obrir un centre dedicat exclusivament» a epidèmies és un «despropòsit» en si mateix, ja que «no té sentit tenir uns recursos sanitaris tan costosos infrautilitzats» quan no hi hagi pic d’infeccions. L’esmentat col·lectiu denuncia que els costos han passat de 49 milions a més de 100 sense «cap transparència i concurs públic».

Inversió ineficient

«Segurament és una inversió tremendament ineficient, que podria haver-se realitzat a l’Atenció Primària, en el rastreig dels contagiats o en l’obertura de llits tancats en altres centres i no en un hospital sense urgències, quiròfans o consultes externes», afegeix Javier Padilla, expert en gestió sanitària.

Notícies relacionades

Mentre que des de l’Atenció Primària la presidenta de la Societat Madrilenya de Medicina de Família i Comunitària (Somamfyc), Clara Abad Schilling, afirma que «reforçar la sanitat està bé», però denuncia que en un escenari de «recursos limitats» s’hagi pensat, una vegada més, als «hospitals» i no en els col·lapsats centres de salut, on s’atén la majoria de malalts Covid.

«En resum, s’obre un nou hospital per a més glòria dels propagandistes de la Comunitat de Madrid, amb pocs llits, molt per sota dels previstos inicialment [més de 1.000], sense personal, amb un cost desproporcionat i amb contractes adjudicats a dit i sense transparència. Una nova prova que la senyora Ayuso no es preocupa per la salut i sí pels beneficis dels empresaris afins», conclou la FADSP.