Polèmica política

Ayuso inaugura l'hospital Zendal sense pacients i entre crits de 'dimissió'

La presidenta, acompanyada per Casado, Almeida, Cs i Vox en un acte al qual no han assistit ni el Govern, ni el PSOE ni Podem

Deu contractes «d'emergència», sense publicitat ni espai per a concursos, precedeixen una obra de 100 milions

zendal 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Amb presència del líder del PP, Pablo Casado, i de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, i amb absència del ministre de Sanitat, Salvador Illa, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha inaugurat aquest dimarts el nou hospital de pandèmies Enfermera Isabel Zendal, que neix amb l’objectiu de descongestionar de malalts de Covid la resta d’hospitals madrilenys.

Isabel Díaz Ayuso ha obert oficialment el centre, que no té encara malalts ni data prevista per al seu primer ingrés, ni tampoc ha completat tota la seva plantilla. L’hospital, destinat en principi a acollir malalts de Covid que no presentin un estat de gaire gravetat, s’obre només amb 111 professionals voluntaris dels més de 600 planejats, i començant la seva activació per un dels tres pavellons projectats, el número 2, que allotja els 16 llits d’uci i els 32 de cures intermèdies de tot el centre, a més de 240 dels 1.008 llits d’ingrés d’aguts que té previstos.

Sanitat hi ha enviat la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, com a màxima representació per a l’obertura d’un hospital el cost del qual ha arribat gairebé a duplicar l’inicialment previst: de 60 a 100 milions d’euros, però que s’ha construït en tres mesos i deu dies.

Davant de l’enorme recinte sanitari, s’ha manifestat durant el festeig el col·lectiu Sanitarios Necesarios, que s’oposa a l’hospital per considerar-lo innecessari. I davant, unes desenes de persones que donaven crits de recolzament a Díaz Ayuso.

zendal 2 / periodico

Crítiques i crits de dimissió

També han assistit a la inauguració la majoria de membres del Govern autonòmic, així com els portaveus en l’Assemblea del PP, Alfonso Serrano, i Vox, Rocío Monasterio.  Salvador Illa, va adduir la setmana passada «motius d’agenda» per faltar-hi. Els grups parlamentaris madrilenys del PSOE, Més Madrid i Unides Podem han declinat la invitació.

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha avançat que els sanitaris que encara falten arribaran al llarg d’aquesta setmana, i en la pròxima ja hi haurà pacients. Per completar la plantilla, la Sanitat madrilenya hi traslladarà part dels 11.324 contractes de ‘reforç Covid’ que ha fet des de primavera.

Allau d’adjudicacions

Deu contractes licitats per la Comunitat de Madrid per la via d’urgència precedeixen l’obra avui inaugurada. El procediment d’adjudicació, sense prou publicitat ni temps perquè la competència fes les seves ofertes, ha sigut un dels extrems més polèmics de l’obra.

El gruix dels contractes, «d’emergència» per a la nomenclatura oficial de la Comunitat de Madrid, es van succeir seguits entre el 22 i el 25 del setembre passat. El dia 22 es va licitar la salva inicial, unes obres d’urbanització de la finca avui convertida en hospital al costat de la T-4 de l’aeroport Adolfo Suárez, per 3,8 milions d’euros.

DAVID CASTRO

Vuit contractes més, els de més calat econòmic, es van succeir amb gairebé unes hores de separació entre el dijous 24 i el divendres 25 del mes de setembre passat.

Són 10 els contractes, però 21 els adjudicataris. D’ells, sis entorn del contracte estrella, el de les obres dels diferents mòduls, que es va licitar el 24 per uns inicials 44,7 milions d’euros i va recaure sobre Dragados (del grup de Florentino Pérez), Sacyr, Ferrovial, Constructora San José, Viales i Obras Públicas, i una UTE, Joca i Urvios.

L’endemà, un altre contracte estrella, el de la col·locació i connexió dels llocs de treball, va repartir 2,2 milions d’euros entre Telefónica, Kyocera i IECISA (d’El Corte Inglés), entre altres firmes.

Notícies relacionades

Per a aquesta ràpida cadena de licitacions, la Comunitat de Madrid es va recolzar en el capítol V del Reial Decret Llei 7/2020, amb el qual el Govern central, el 13 de març, va mirar de sortir al pas de la pandèmia implementant «mesures urgents per respondre a l’impacte econòmic de la Covid-19». En aquest capítol s’augura que a qualsevol administració pública se li «justificarà la necessitat d’actuar de manera immediata».

No tan immediata, però més polèmica que qualsevol de les altres licitacions, ha sigut la més tardana, la del servei de seguretat del nou hospital. La concessió, el 13 de novembre, a la firma Ariete Seguridad per 808.198 euros provocar nombroses suspicàcies en el sector de la seguretat privada. I va ser, no tant pel seu import, sinó perquè, de nou per la via de la «tramitació d’emergència», va recaure en una empresa familiar de l’exregidora i portaveu popular a l’Ajuntament d’Alcorcón, Silvia Cruz Martín

A propòsit del nom de l’hospital

És probable que qualsevol mexicà que passi en el futur pels voltants de l’enorme hospital de pandèmies de Madrid no reconegui en el seu nom la dona que va ajudar a portar la vacuna de la verola al seu país. I no tant per desmemoria, que és probable, com per la falta de coincidència, que és possible. La infermera a qui el govern de Díaz Ayuso ha dedicat el seu flamant hospital no es deia Isabel Zendal, sinó Isabel Cendala.