ACARAMENT EN EL 'CAS KITCHEN'

L'ex número dos d'Interior es mostra més ferm a l'acusar Fernández Díaz

Martínez pregunta a l'exministre si li està atribuint un delicte al dir que va manipular els seus missatges

El jutge requereix a l'exdirigent popular el seu telèfon vell al negar-se a entregar-lo l'exministre

audiencia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i el que va ser el seu número dos, Francisco Martínez, van mantenir les seves posicions contràries respecte el coneixement del primer sobre l’operació Kitchen, amb la qual el 2013 es va espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas per intervenir-li la documentació comprometedora per al partit que tingués. Fonts presents en la declaració van assenyalar a aquest diari que l’exsecretari d’Estat de Seguretat va defensar de manera més contundent els seus arguments en defensa dels missatges que diu que li va enviar l’exministre i dels quals va deixar constància en un notari.

Tots dos es van asseure davant el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón amb distància de seguretat i mascareta. Una vegada que, com el jutge els va indicar, van deixar de mirar-lo i van començar a dirigir-se l’un a l’altre, es van viure alguns moments de tensió. El magistrat va arribar a demanar calma a l’exministre.

Martínez va insistir que va saber per Fernández Díaz de l’existència de Sergio Ríos, el xòfer de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que va col·laborar amb la policia espiant el seu cap per 2.000 euros mensuals dels fons reservats. I va defensar l’autenticitat dels missatges, mentre que Fernández Díaz va assegurar que estaven «manipulats», cosa que va portar el primer a preguntar-li si creia que ell era un pirata informàtic i li estava imputant un delicte.

L’embolic del mòbil

L’exministre, que va mirar de defensar-se dels missatges negant utilitzar la ‘k’ en la seva escriptura habitual, va topar que Martínez va demanar que mostrés com figurava en el seu telèfon un contacte que havia de començar per ‘C’, però ho feia amb ‘K’: ‘Cañizares’. Fernández ho va admetre, però ho va justificar dient que era per diferenciar-lo d’altres números.

Tampoc podia negar-ho, perquè el seu mòbil va protagonitzar la jornada. Després de la seva declaració com a imputat el dia 30 passat es va comprometre a portar el seu telèfon anterior per ajudar a acreditar que ell no havia enviat els polèmics missatges al seu número dos. No obstant, només volia mostrar-lo al jutge, que finalment es va veure obligat a requerir-l’hi formalment. 

Segons l’advocat de Fernández Díaz, Jesús Mandri, l’entregarà, però aquest mòbil no és el que tenia el 2013, que no el conserva. En qualsevol cas, va explicar que havia aportat una prova pericial que qüestiona l’autoria dels missatges i en té en compte d’altres que Martínez hauria creuat amb el notari que va donar fe dels que atribueix a l’exministre, en els quals el lletrat va explicar que es parla d’esborrar-ne alguns, cosa que entén que qüestiona l’autenticitat de tots.

Fernández Díaz va responsabilitzar el seu ex número dos de la seva imputació, cosa que va atribuir a l’animadversió que deu sentir cap a ell, extrem negat per l’al·ludit. L’exsecretari d’Estat va dir que si li volgués mal no hauria acudit a Barcelona a ajudar-lo a preparar la seva compareixença davant el Parlament. 

Remetre’s a Pérez de los Cobos

Notícies relacionades

L’exministre va tornar a optar pel desconeixement com a estratègia de defensa, fins i tot en relació amb els fons reservats, malgrat que, com li va recordar Martínez, és ell l’encarregat de comparèixer en la comissió de secrets oficials del Congrés com a màxim responsable d’aquests pagaments. L’expolític català es va remetre a la declaració que el pròxim dia 17 prestarà el coronel Francisco Pérez de los Cobos. 

En l’aspecte en què el jutge no va permetre que aprofundissin és en la línia que va intentar obrir Martínez que havien sigut «abandonats» pel partit, ja que manca de transcendència per a la causa.