LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

¿Què és l'operació Kitchen? Les claus de l'espionatge a Luis Bárcenas

El jutge investiga si el Govern de Rajoy va pagar amb fons reservats seguiments a l'extresorer del PP

zentauroepp36897616 gra259 san fernando de henares  comunidad de madrid   16 1 2200123210437

zentauroepp36897616 gra259 san fernando de henares comunidad de madrid 16 1 2200123210437 / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha aixecat el secret de sumari de la peça 7 de la macrocausa ‘Tàndem’, també coneguda com el ‘cas Villarejo’, i ha imputat l’exministre de l’Interior del PP Jorge Fernández Díaz. Aquestes són les claus de la investigació judicial:

¿Què s’investiga en la macrocausa ‘Tàndem’?

¿Què s’investiga en l’operació Kitchen?

¿Quants imputats hi ha?

¿En què va consistir l’operació?

¿Per què es diu operació Kitchen?

¿Quin paper hi jugava cada implicat?

Sergio Ríos, xòfer del matrimoni Bárcenas. Va rebre suposadament 48.000 euros dels fons reservats del Ministeri de l’Interior per espiar Bárcenas, aconseguir documentació comprometedora per al PP i passar-la a comandaments de la Policia. 

Francisco Martínez, exsecretari d’Estat de Seguretat. S’investiga si va autoritzar el pagament dels fons reservats per a Kitchen. Fins ara s’ha negat a declarar davant el jutge, però ha estirat la manta davant la Fiscalia Anticorrupció. Va advertir en diversos missatges que si ell era citat a declarar, posteriorment ho seria Jorge Fernández Díaz i «probablement MR», amb referència a Mariano Rajoy.

La cúpula policial de l’època. El llavors Director Operatiu Adjunt (DAO) de la Policia Nacional, Eugenio Pino, hauria encarregat als seus subordinats obtenir del xòfer de Bárcenas informació «que els permetés sostreure d’algun lloc tancat» –al qual defineixen com a ‘zulo’– l’esmentada documentació comprometedora per passar-la després a la cúpula policial. Entre els esmentats subordinats hi hauria els llavors inspectors cap José Ángel Fonts Gago i Bonifacio Díaz Sevillano, el que va ser cap de la Unitat d’Assumptes Interns, Marcelino Martín-Blas, i els comissaris Enrique García Castaño i Manuel Gómez Gordo.

Notícies relacionades

Jorge Fernández Díaz, exministre de l’Interior. Anticorrupció creu que els «indicis» de la seva participació perquè es portés a terme l’operació Kitchen «són molt nombrosos i concloents», com quatre missatges de mòbil que va enviar al seu número dos. En un d’ells va escriure: «L’operació es va fer amb èxit. S’ha abocat tot (2 iphone i 1 ipad). Demà tindrem l’informe (...) aquest material l’havia donat ‘B’ als advocats per poder obtenir a través d’ells els telèfons i altres dades de la seva agenda».

María Dolores de Cospedal, exsecretària general del PP. Segons la fiscalia, tenia un «interès personal» en l’espionatge a Bárcenas perquè la documentació que es buscava en l’operació era «suposadament comprometedora per a ella» i també per a altres alts dirigents del partit.