ex número dos d'Interior

Francisco Martínez ratifica que Fernández Díaz estava al corrent de la Kitchen

L'exsecretari d'Estat diu que va ser l'exministre qui li va proporcionar les dades del xòfer de Bárcenas

L'ex número dos d'Interior descarrega en Pérez de los Cobos la responsabilitat dels fons reservats

zentauroepp55646288 francisco martinez201029111736

zentauroepp55646288 francisco martinez201029111736 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Quan alguna cosa genera molta expectació no és difícil que les expectatives es vegin defraudades. Una cosa així ha passat amb la declaració davant el jutge de l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez en el ‘cas Kitchen’. Se l’havia sentit tant advertir a través dels seus missatges privats que la responsabilitat penal per l’operació arribaria a l’exministre Jorge Fernández Díaz i «probablement» fins i tot a l’expresident del Govern Mariano Rajoy, que la manera en què ha apuntat al primer ha semblat poca cosa. A Rajoy ni l’ha esmentat.

Fonts presents en la declaració han assenyalat que a l’Audiència Nacional ha explicat que va ser Fernández Díaz –que podrà explicar-se davant el jutge aquest divendres– qui li va esmentar per primera vegada Sergio Ríos, el xòfer de l’extresorer del PP Luis Bárcenas que va col·laborar en el seu espionatge a canvi de 2.000 euros dels fons reservats que li entregava mensualment l’excomissari José Manuel Villarejo. 

No obstant, ha afirmat que sempre va creure que l’operació era legal, encaminada a localitzar la fortuna a Suïssa de Bárcenas, no que el seu objectiu fos intervenir la documentació compromesa per a dirigents del Partit Popular que pogués guardar Bárcenas quan va ingressar a la presó.

Arran de la seva imputació, Martínez va optar per portar a un notari els sms en els quals el ministre l’informava de l’«èxit» de l’operació. En els missatges, l’autoria dels quals Fernández Díaz nega i que l’exsecretari d’Estat va admetre que algun podia ser reenviat, no es precisa en què basava l’exministre el seu balanç. En la causa apareix que Ríos va entregar diversos mòbils vells de Bárcenas a Villarejo i que l’excomissari també imputat Enrique García Castaño va enganyar una empleada de la neteja per entrar al taller de pintura de la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias.

Informar el CNI 

Notícies relacionades

Martínez, que ha declarat durant unes tres hores per respondre al jutge i a la seva defensa, ha detallat que, quan el ministre li va parlar de Ríos, ell es va dirigir a l’ex número dos de la Policia, el llavors director adjunt operatiu, Eugenio Pino, també imputat en la causa, per preguntar-li si era confident. Ha afegit, com si fos una pràctica habitual policial, que Villarejo reportava també al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) fins que en el seu cas van sorgir els problemes i l’expolicia va arribar a denunciar a qui era el seu director, Félix Sánz Roldán.

Quant als fons reservats, Martínez ha descarregat responsabilitat en el coronel Diego Pérez de los Cobos, de qui ha dit que era qui els comprovava, ja que li arribaven sense detall, només per operació i quantia, per a la seva firma.