El PSOE tombarà la comissió sobre el finançament de Podem

Els socialistes s'oposaran a incloure aquesta iniciativa plantejada pel PP en l'ordre del dia del ple

Tampoc permetran que es debati a l'hemicicle la proposta per indagar en la construcció de l'AVE a la Meca

undefined54742052 graf8865  madrid  02 09 2020   el diputado del psoe  rafael 200902170648

undefined54742052 graf8865 madrid 02 09 2020 el diputado del psoe rafael 200902170648 / Zipi

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Mesa del Congrés dels Diputats ha acceptat a tràmit la comissió d’investigació sobre les possibles irregularitats en el finançament de Podem presentada pel PP.  No obstant, la iniciativa no tindrà gaire recorregut. El PSOE, que aquest dimecres ha votat ‘sí’ a la tramitació, no recolzarà portar al ple la sol·licitud dels conservadors, segons ha explicat el secretari general del grup parlamentari socialista, Rafael Simancas. El ‘no’ dels socis de Pablo Iglesias, sumat al d’alguns minoritaris que donen suport a l’Executiu, farà decaure, per tant, la proposta. 

En un gest que no s’esperava, aquest dimecres els socialistes han votat a la Mesa de la Cambra baixa –l’òrgan encarregat del funcionament del Congrés– a favor de posar en marxa els mecanismes per aprovar la comissió que investigui el finançament de Podem després que el partit fos imputat com a persona jurídica per possibles il·legalitats en la seva comptabilitat

Doble decisió

Simancas s’ha escudat que els lletrats del Congrés havien donat el vistiplau a la creació de la comissió. «Les decisions que s’adopten a la Mesa tenen a veure amb l’ajust de les iniciatives al reglament», ha afirmat Simancas. Així, ha demanat diferenciar el vot que es fa en aquest òrgan del que es fa després en la Junta de Portaveus, l’encarregada de posar data al debat d’aquestes iniciatives i d’incloure-les en l’ordre del dia del ple del Congrés per a la seva votació. La setmana vinent serà aquí on els socialistes votaran en contra d’incloure-ho en la sessió plenària per frenar la seva tramitació. 

Simancas ha afirmat que el PSOE «no considera d’interès» aquesta comissió.  «No hi ha cas i no col·laborarem en l’estratègia del ventilador que practica el PP», ha argumentat, criticant que els conservadors només busquen equiparar les informacions conegudes sobre Podem amb els casos de corrupció populars. A més, ha recordat que l’assumpte està en mans de la justícia i que els morats han mostrat «la seva plena disposició a col·laborar». 

Notícies relacionades

Malgrat tot, Iglesias no s’ha mostrat gaire content amb el gest dels seus socis. En una entrevista a La Sexta ha recordat que el PSOE va votar fa uns mesos en contra d’una comissió d’investigació sobre els Grups Antiterroristes d’Alliberament (GAL) que havia rebut el vistiplau dels lletrats. Una incoherència respecte al que sostenen ara els socialistes que no s’entén a les files morades. 

El rei emèrit

Una cosa similar ocorrerà amb la comissió sol·licitada per diversos grups nacionalistes i republicans entorn de la construcció de l’AVE a la Meca. La proposta, que pretén investigar els possibles ingressos que va rebre Joan Carles I de l’Aràbia Saudita esquivant la seva inviolabilitat, no comptarà amb el recolzament del PSOE. Així, serà gairebé impossible arribar a la majoria per portar-la al ple.