PETICIONS AL GOVERN

Les propostes de l'oposició per apaivagar la crisi del coronavirus a Catalunya

Cs i el PPC demanen la intervenció de l'UME i que se suspengui la pujada d'impostos prevista en els pressupostos

Els comuns blinden els comptes, però apressen a pactar modificacions a posteriori, i la CUP exigeix la cancel·lació del pagament de lloguers

zentauroepp52962866 torra200329155521

zentauroepp52962866 torra200329155521 / GENERALITAT

5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits de l’oposició han allargat la mà al Govern català per abordar junts la crisi del coronavirus malgrat les diferències polítiques que els separen i han fet arribar les seves propostes a l’Executiu de Quim Torra.  

Ciutadans

Cs demana que s’eviti el col·lapse del sistema sanitari amb la producció de tests ràpids i que es doti de material de protecció als professionals de la salut, però, també, a les forces i cossos de seguretat. A més, sol·liciten al president que es coordini amb la Unitat Militar d’Emergències (UME) per oferir la infraestructura necessària per atendre els pacients en hospitals de campanya i que s’incrementi el nombre d’hotels medicalitzats.

Quant a les mesures econòmiques, tornen a allargar la mà per aprovar uns pressupostos d’emergència que suplantin els ja tramitats al Parlament, perquè es bonifiqui el tram autonòmic d’IRPF als afectats, perquè es faci una moratòria dels impostos autonòmics als sectors que pateixen els estralls del virus, perquè s’ajorni la creació i pujada d’impostos prevista, perquè se suspengui temporalment l’obligació de presentar liquidacions de tributs en mans de la Generalitat i perquè s’impulsi un fons de liquiditat per a empreses que pugui facilitar el crèdit a empresaris. Per als autònoms, reclamen un fons d’ajuts específic i que la Generalitat es faci càrrec de les seves quotes durant el confinament.

En l’apartat de mesures socials, exigeixen la creació d’un fons especial d’ajuts, un protocol específic de riscos laborals per als serveis essencials, assegurar un àpat al dia als nens en situacions de vulnerabilitat, mesures de conciliació i d’atenció a les víctimes de violència masclistes i donar solució habitacional a les persones sense llar. Sobre les residències d’avis, sol·liciten el desplegament de personal mèdic als centres, la realització de tests ràpids, reincorporar els treballadors dels centres de dia clausurats i implantar mesures d’hospitalització en les mateixes residències per evitar contagis.

PSC

Els socialistes reclamen que la Generalitat acceleri el pagament de les factures pendents a proveïdors (que ascendeix a 2.900 milions d’euros, segons PIMEC) per donar liquiditat a les empreses i que s’estableixi un mecanisme de renegociació dels préstecs concedits per l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis a pimes i autònoms.

En matèria de sanitat, demanen que es medicalitzin les residències d’avis amb material i professionals de recolzament, que s’asseguri la realització de tests de detecció ràpids, que s’estableixi una via de trasllat eficaç als hospitals per a aquells que resultin encomanats i que se sol·liciti a l’UME la desinfecció d’aquests centres juntament amb equips de la mateixa Generalitat.

D’altra banda, demanen aprovar un decret de contracte amb els municipis acompanyat d’un fons econòmic per als serveis socials, que es veuran molt afectats per la crisi econòmica que arrossega el coronavirus.

Catalunya en Comú-Podem

Els comuns insisteixen a aprovar els pressupostos que van pactar amb el Govern i acordar un pla de rescat social i econòmic de reforç del sector públic que pugui incorporar-se després als comptes tramitats per pal·liar les conseqüències del virus. Les partides previstes (900 milions d’euros en Sanitat, 50 en Cultura i 26 en ajuts al lloguer) són considerades «imprescindibles» pels morats i asseguren que aixequen el sostre de despesa en més 3.100 milions d’euros respecte al 2017.

El projecte de rescat creuen que ha d’incorporar un pla nacional per a la indústria i el recolzament dels autònoms i un augment de la partida destinada a la renda garantida de ciutadania. Sobre aquest últim assumpte, reclamen a l’Executiu que no paralitzi les sol·licituds noves fins que reobri el Servei d’Ocupació de Catalunya i que ampliï les condicions per no deixar ningú enrere. Per això, plantegen que el Govern impulsi un decret llei per atorgar de manera immediata la renda garantida a més famílies vulnerables per via telemàtica.

D’altra banda, els comuns demanen un pla d’actuació urgent a les residències i que estudiï la possibilitat d’intervenir les que siguin de titularitat privada.

CUP

Els anticapitalistes sol·liciten un control dels preus dels productes necessaris per enfrontar-se a la Covid-19 i habilitar per al sistema públic totes les places de sanitat privada que siguin necessàries de manera indefinida i sense compensació. També proposen la suspensió dels límits establerts per a les lleis d’estabilitat pressupostària en la contractació de personal en l’administració pública, que no es pagui temporalment el deute i que no tanqui cap CAP.

D’altra banda, exigeixen la suspensió del pagament d’hipoteques i lloguers, que es cancel·lin tots els desnonaments, que s’augmentin els impostos a les grans empreses de manera proporcionada als seus beneficis nets, que s’incrementi l’impost de patrimoni i que l’IRPF s’elevi per als quals ingressen més de 60.000 euros a l’any.

En l’àmbit laboral, apunten que s’ha de modificar l’estatut dels treballadors per crear un permís retribuït per als treballadors amb menors o persones dependents a càrrec i que es prohibeixin els acomiadaments. Requereixen a Inspecció de Treball que endureixi la seva supervisió i que analitzi possibles ertos fraudulents. Per als treballadors que resultin afectats per aquestes mesures, reclamen una moratòria del consum de la prestació per desocupació.

PPC

Els populars, com Cs, exigeixen una «col·laboració lleial» amb el Ministeri de Sanitat i la resta de comunitats autònomes, i insten a iniciar els tràmits necessaris perquè l’UME intervingui en Catalunya, especialment en residències i centres penitenciaris. També reclamen un protocol per a la dispensació a domicili de medicaments i la creació d’una unitat central de compres per garantir el proveïment de productes farmacèutics. 

Una altra de les seves propostes és desenvolupar, amb un pressupost de 10 milions d’euros, un pla urgent perquè la indústria catalana fabriqui materials indispensables en aquesta crisi. No obstant, sobre els ertos, insten a establir una plataforma telemàtica per simplificar la seva tramitació. Ara bé, sol·liciten que es replantegi el projecte de pressupostos en tràmit i que s’hi incorpori una reforma fiscal per afavorir la situació de famílies, autònoms i empresaris; que s’eliminin les pujades d’impostos, i reclamar al Govern central la devolució dels 443 milions d’euros corresponents a la liquidació de l’IVA del 2017.

Notícies relacionades

Per als empresaris i autònoms, proposen suspendre la devolució dels préstecs, posar en marxa una nova línia d’avals de menys de 100.000 euros sense interessos i amb fins a 10 anys de devolució, incrementar fins a 30 milions d’euros la partida d’ajuts de la Generalitat i ampliar fins a 2.000 euros la prestació del Departament de Treball.

En l’àmbit social, demanen ajuts per a famílies vulnerables que hagin perdut algun familiar per la malaltia, programar l’atenció individualitzada d’urgència, garantir les beques menjador, incentivar que les empreses subministradores facilitin l’ajornament de les factures i engegar una intermediació entre llogaters i propietaris