LES BARONIES, LÍNIA VERMELLA A Cs

Igea es postula contra Arrimadas per liderar Cs

El vicepresident de Castella i Lleó proposa un debat dijous davant de la militància

La dirigent catalana rebutja un pacte per les diferències en el model de partit

arrimadas / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La lluita per la presidència de Ciutadans entre Inés Arrimadas i Francisco Igea ha començat oficialment. El vicepresident de Castella i Lleó i líder del sector crític del partit taronja ha anunciat que es presentarà per liderar la formació en un acte amb compromissaris celebrat al madrileny parc d’El Retiro. Un pas endavant que suposa el tret de sortida a la carrera pel control de Cs entre Arrimadas, vista per molts com l’hereva natural d’Albert Rivera, i Igea, que pretèn imposar un nou model de partit més descentralitzat.

«Vaig fer unes declaracions fa alguns dies a Oviedo dient que aquest partit estava en parada cardíaca, a la vista està que no», ha dit Igea davant de prop d’un centenar de crítics de l’espai ‘Ciutadans ets tu’. Tot seguit, ha assenyalat que Cs «és molt lluny d’estar mort» si són capaços de «treure-li el tub i l’anestèsia d’una administració desastrosa» i sota el pes de la «jerarquització i l’hiperlideratge». 

El líder crític ha remarcat que l’actual estructura del partit «evita el debat» i, sobretot, fa que l’elecció directa dels càrrecs per l’executiva estatal suposi viciar els pocs debats que hi ha. «Quan t’acaricien, llepes», ha sentenciat el vicepresident castellanolleonès abans d’assenyalar que «és una actitud que es troba en l’ADN de tots els mamífers».

El pas del temps

Igea ha admès que al començament del procés de discussió per decidir si es presentava o no, va defensar que Arrimadas era «la millor candidata» i que tenia «gran capacitat d’empatia». «El temps dona i treu la raó», ha sentenciat, a continuació, per defensar que el que necessita Cs «és algú disposat a presidir un partit en el qual s’escolti la gent, en el qual li portin la contrària, en qui l’organització depengui dels militants i no de la voluntat d’una única persona». 

A més, el polític val·lisoletà ha volgut deixar clar que ha mirat de totes les maneres d’arribar a un acord amb Arrimadas que ella mateixa rebutjava aquest dimarts i que, per això, es presentava per liderar el partit. La decisió ha anat acompanyada d’un repte a la portaveu parlamentària: un debat davant de la militància dijous que ve, abans que es votin els compromissaris que el 15 de març hauran d’elegir entre Arrimadas i Igea. 

Poc suport orgànic

Notícies relacionades

El vicepresident castellanolleonès ha fet aquest pas sense saber els recolzaments que tindrà al congrés a causa que l’elecció de compromissaris, planificada per al cap de setmana passat, s’ha retardat fins al següent per problemes amb la votació telemàtica. No obstant, dins del partit compta amb poc suport orgànic, tot i que sembla tenir el recolzament d’una part àmplia de la militància que secunda les exigències de construir una formació més descentralitzada i en la qual els territoris tinguin més autonomia. Entre les seves propostes hi ha que siguin els militants els que puguin elegir els líders regionals i provincials. Una competència que ara recau sobre la direcció estatal.

L’actual portaveu al Congrés dels diputats ha rebutjat en diverses ocasions el fet d’arribar a un acord amb Igea i ha descartat concedir més llibertat als territoris a favor de la defensa d’una unitat de discurs a tot Espanya. Un model que sembla que donarà a Arrimadas la victòria al congrés malgrat que la candidatura d’Igea podria treure-li una part important dels vots i restar-li autoritat dins de la formació.