Cap a la investidura

Les pressions del PSOE enterboleixen el pacte amb ERC

Els republicans mostren el seu malestar perquè es doni ja per fet l'acord

Els socialistes ultimen la proposta d'estatus que tindrà la taula de governs

20191218 466270 ercpsoee 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Xabi Barrena / Juan Ruiz Sierra

Tot apunta que la negociació entre el PSOE i ERCPSOE i ERC s’acosta a les seves hores decisives, amb una investidura encara possible abans de final d’any. Però tots dos partits es mouen en un context de tensió tan diabòlic que la mínima ensopegada provoca un incendi que s’ha d’extingir molt de pressa per evitar que devori l’aconseguit en les últimes setmanes. Això és el que va passar aquest dimecres. Socialistes i republicans respiraven un clima esperançador, fins i tot en dies especialment complexos per les decisions judicials i el Clàssic, quan l’ambient es va enrarir. Les paraules del secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, donant per fet l’acord van enervar els d’Oriol Junqueras, que van sortir immediatament a refredar les expectatives d’una firma imminent. 

Les possibilitats de tancar el pacte continuen obertes, però l’obrellaunes que ho ha de fer possible és l’estatus que els socialistes estan disposats a donar-li a la taula de negociació entre governs i al calendari amb què s’haurien de reunir els executius. La pota social sembla enfilada perquè el document final inclogui mesures com la derogació de la llei mordassa, la reforma laboral i iniciatives en matèria de memòria històrica. 

L’incendi desencadenat per Ábalos va enterbolir la jornada. Tot i que res està trencat, ha arrelat la sensació que no es poden permetre noves topades. Fa dues setmanes, els socialistes van haver de sortir a apaivagar els ànims després que Pedro Sánchez donés per fet l’acord. El desacord es va repetir ahir quan el ministre de Foment va dir que l’acord «és més a prop» i va opinar que ERC renunciarà a la unilateralitat en el seu congrés de dissabte, durant una entrevista a els Desayunos de TVE. Quan se li va preguntar si tenia clar aquest extrem, va respondre: «Estic convençut que sí». 

La seva reflexió va crespar els ànims a la cúpula d’ERC. Primer perquè l’acostament és real i els avanços també, però no hi ha res firmat i queden aspectes per negociar.  És cert que tot indica que es pot aconseguir aquest pacte sense demores, però no ho és menys que Ábalos va parlar sense que els republicans tinguessin sobre la taula un document clau en el qual el PSOE ha de definir exactament com serà aquesta taula entre governs creada ‘ad hoc’, que supera l’oferta inicial del Govern que el diàleg es produís dins de la comissió bilateral creada per l’Estatut.

Blindatge jurídic 

 Fonts coneixedores de les negociacions expliquen que els socialistes estan preocupats per dotar aquest fòrum de fort un blindatge jurídic per neutralitzar possibles recursos del PP davant del Tribunal Constitucional. El partit independentista, en canvi, entén que el rellevant és que  la protecció legal la tinguin els acords que emanin de la taula.

 També hi ha altres aspectes per llimar. ¿Quan es reuniria aquest òrgan? Algunes veus apunten que es podria tardar alguns mesos, per donar temps al nou Govern a posar-se en marxa, mentre que altres fonts apunten a una celeritat més gran. Segons fonts coneixedores de les converses, hi hauria fins i tot una proposta ja d’ERC que planifica, a curt termini, l’inici dels treballs de la taula. Aquest document tampoc té la resposta del PSOE. 

Amb tot això per resoldre, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va sortir a respondre a Ábalos. Va negar que hagin aparcat la unilateralitat i va frenar l’optimisme. «ERC no ha renunciat ni renunciarà a cap via política i democràtica d’aconseguir la república catalana», va rebutjar, i va criticar «filtracions interessades» i «xantatges».

Notícies relacionades

La tensió va pujar. En públic i en privat. Pedro Sánchez va trucar al migdia a la portaveu socialista, Adriana Lastra. Al final de la jornada, ni el PSOE ni ERC van voler utilitzar el desacord com a detonador i continuaran negociant. Avui, això sí, un altre obstacle en el camí. La decisió del TJUE, que donarà a conèixer si Oriol Junqueras té immunitat com a europarlamentari. L’Executiu va mantenir aquest dimecres una reunió per avaluar què podia decidir el TJUE i preparar possibles respostes.