Ronda amb els líders autonòmics

Sánchez aplana la investidura i normalitza la seva relació amb Torra

El líder socialista truca al president i tots dos es reuniran quan hi hagi Govern

La possibilitat que la reelecció del cap de l'Executiu sigui a final d'any cobra força

sanchez / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez no segueixen un ritme regular. Avancen per ratxes. La primera i fonamental va ser el pacte de coalició entre el líder del PSOE i Pablo Iglesias, firmat menys de 48 hores després de les eleccions generals. La segona va arribar aquest dimarts, una jornada que Sánchez va passar bàsicament al telèfon, en una ronda de converses amb els presidents autonòmics que buscava, sobretot, normalitzar la relació amb Quim Torra. Ho va aconseguir. En només quinze minuts de xerrada, es van emplaçar a una trobada després de la reelecció del líder socialista. Els fruits d’aquest impuls negociador, que també van incloure les reunions de la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, amb diversos grups parlamentaris, són de moment menys tangibles, però van venir a reforçar l’esperança socialista que la investidura pot tenir lloc abans que acabi l’any.

És només una possibilitat. La peça fonamental per a la reelecció de Sánchez, el pacteperquè ERC s’abstingui, encara s’ha de concretar. Socialistes i republicans assenyalen que les negociacions no estan encallades, que només falta que el PSOE faci una última oferta sobre una «taula de negociació» per abordar el «conflicte polític» a Catalunya. Si aquesta obté l’aval del partit d’Oriol Junqueras, Sánchez podria ser reelegit després d’un debat al Congrés que començaria el 27 de desembre i culminaria amb una segona votació, en principi exitosa, el 30. ERC, que fins ara havia insistit que l’acord seria al gener o no seria, ja no descarta aquesta possibilitat.

Els republicans van valorar que Sánchez decidís reprendre la seva relació amb Torra, a qui el líder socialista no havia contestat al telèfon diverses vegades l’octubre passat, al considerar que el president no havia condemnat amb prou contundència els disturbis als carrers de Catalunya arran de la sentència del procés. ERC se sent responsable d’aquesta trucada. Va ser la formació de Junqueras la que va insistir al PSOE que el cap de l’Executiu havia de fer-la. No perquè els republicans desitgin el millor per a Torra, remarquen fonts de la seva direcció, sinó «per respecte institucional». També van ser ells els que van reclamar als socialistes que es reunissin amb Bildu, amb qui solen anar de la mà al Congrés.

Tot i que hi va haver més reticències a la primera petició que a la segona, segons fonts coneixedores de la negociació, el PSOE, en un símptoma de la seva voluntat de pacte, va accedir a les dues propostes. La trucada de Sánchez al president va venir acompanyada d’altres a la resta de presidents autonòmics, i Lastra no només es va veure amb els abertzales, sinó que també es va citar amb Més País, Compromís, JxCat i la CUP. Però els socialistes van accedir.

Un quart d’hora

Passades les nou del matí, després de parlar amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, que va ser el primer de la ronda al ser l’estatut basc el més antic de tots, Sánchez va trucar a Torra. La relació entre els dos mandataris, que ha passat per tota mena de vaivens, sembla encaminada a enfortir-se. Com a mínim, a normalitzar-se, perquè el cap de l’Executiu i el president van decidir que es reunirien, però només després de la investidura. A partir d’aquí, la Moncloa i la Generalitat van oferir les seves versions de la xerrada, que va durar un quart d’hora.

Torra va insistir que la «solució al conflicte passa pel dret d’autodeterminació i el final de la repressió, així com per la llibertat dels presos polítics». El president també va recordar a Sánchez «la duresa de la seva campanya contra l’independentisme» i es va queixar de la «falta de cortesia institucional al no haver atès les seves trucades».

El cap de l’Executiu en funcions, per la seva banda, va transmetre a Torra que vol que aquesta sigui la «legislatura del diàleg» per «reduir la tensió territorial». Per això, va continuar, la necessitat de constituir un govern «com més aviat millor que permeti donar estabilitat i encarar políticament la situació a Catalunya».

Notícies relacionades

El to de la conversa, van coincidir els col·laboradors dels dos mandataris, va ser «bo», «cordial». Van acabar felicitant-se les festes. A la Moncloa i al Palau de la Generalitat van mostrar la seva satisfacció pel desglaç, que haurà de materialitzar-se en la trobada que mantinguin Sánchez i Torra com més aviat millor, sempre que hi hagi investidura, una possibilitat cada vegada més pròxima.

El que encara no està clar és si Torra participarà a la Conferència de Presidents autonòmics que Sánchez vol celebrar per aprovar un nou sistema de finançament. Segons la Moncloa, el cap de l’Executiu va traslladar al president la seva intenció de celebrar aquesta cita. La Generalitat ho nega. En el fons, es tracta d’un detall menor.