A LA UNIVERSITAT DE VITÒRIA

Mantenen la xerrada d'un ex-pres d'ETA malgrat les peticions de suspensió

Víctimes, partits i càrrecs institucionals com el delegat del Govern a Euskadi, Jesús Loza, han demanat que no se celebri la conferència

undefined1439377 8 10 03  mondragon guipuzcoa    una mujer  pasa al lado de u191209215604

undefined1439377 8 10 03 mondragon guipuzcoa una mujer pasa al lado de u191209215604 / VINCENT WEST

3
Es llegeix en minuts
Efe

La xarxa de recolzament als presos d’ETA, Sare, ha decidit mantenir la xerrada demà dimarts al campus universitari d’Àlaba de l’ex-pres etarra José Ramón López de Abetxuko malgrat les crítiques i el malestar generat entre col·lectius de víctimes i partits, que n’han demanat la suspensió.

La xerrada està programada a les 12.30 hores alcampus de Vitòria de la Universitat del País Basc amb el títol «Larriki gaixo dauden presoak etxera!» (els presos greument malalts a casa) i hi intervindran López de Abetxuko i l’advocat de l’esquerra abertzale Txema Matanzas, condemnat al seu dia per integració en organització terrorista.

Un quart d’hora abans, l’associació Esteban de Garibay, presidida per l’exdelegat del Govern Carlos Urquijo, ha convocat una concentració en protesta per la participació de l’exreclús, que va sortir de presó l’any passat després de complir 29 anys de presó pels assassinats d’Eugenio Lázaro, cap de la Policia Municipal de Vitòria, i de Jesús Velasco Zuazola, cap dels Miñones d’Àlaba.

Víctimes, partits i càrrecs institucionals com el delegat del Govern a Euskadi, Jesús Loza, han demanat que se suspengui la xerrada i el president del PP basc, Alfonso Alonso, ha instat la rectora de l’UPV/EHU, Nekane Balluerka, a «impedir-ho».

«No prejutgen»

En un comunicat la universitat ha recordat que «no prejutja» els actes i manifestacions d’altres organitzacions i persones, tot i que se celebrin a la universitat, i que quan rep aquest tipus de peticions dona el seu vistiplau «sempre que les organitzacions sol·licitadores siguin legals i les persones físiques implicades no tinguin minvats els seus drets civils en virtut de sentències judicials».

«L’admissió d’aquestes sol·licituds no suposa donar-los suport, ni compartir les reflexions o motivacions que les sustenten», ha recalcat la universitat basca.

Ha fet, no obstant, una crida a Sare perquè «tingui en compte el sentir de les víctimes d’ETA, actuï amb sensibilitat i eviti gestos o manifestacions que puguin ferir-les», mentre «es reafirma en el seu compromís amb la llibertat d’expressió» sempre que les idees «es manifestin amb respecte a la llei, i sense que això suposi una assumpció d’aquestes per part de la institució acadèmica».

Des de Sare el seu portaveu, Joseba Azkarraga, ha apel·lat al respecte a la llibertat d’expressió per mantenir aquest acte i ha assegurat que López de Abetxuko «no farà una conferència» sinó «explicarà com ha viscut» la seva «malaltia greu durant els últims anys» de condemna «fonamentalment».

A més ha reclamat als qui «han aixecat la veu» davant d’una iniciativa que ha qualificat d’«absolutament normal» que «deixin d’utilitzar de forma partidista» les víctimes. Azkarra ha mostrat també «absolut respecte» per les víctimes, una cosa que ha dit han fet «sempre».

Xerrada legal

El portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, ha precisat que des del punt de vista jurídic resulta «legal» la xerrada però des de l’«ètic i de solidaritat» amb les víctimes del terrorisme «s’hauria de ponderar si és humiliant o pot ferir» aquest col·lectiu.

«López de Abetxuko ha saldat el seu deute amb la societat i ara disfruta dels drets constitucionals, entre els quals la llibertat d’expressió, perl la qual cosa és difícil posar objeccions jurídiques», ha reconegut Erkoreka, que ha citat Sare que «decideixi» sobre la celebració de l’acte tenint en compte «la solidaritat i la sensibilització envers els sentiments de les víctimes».

La secretària general dels socialistes alabesos, Cristina González, formació que governa amb el PNB, ha reconegut, per la seva banda, que preferiria que se suspengués la xerrada, tot i que, igual com Erkoreka, ha reconegut que López de Abetxuko legalment ha sortit de la presó i pot impartir-la.

«Èticament –ha continuat– crec que costa molt sobretot per a les víctimes i totes les persones que hem lluitat per acabar amb el terrorisme en aquest país escoltar el dia dels drets humans una persona que ha assassinat parlar de les penalitats dels presos a les presons».

Des del PP basc s’ha qualificat d’«aberració» l’acte i el seu president, Alfonso Alonso, ha demanat a la universitat que ho impedeixi per ser una «ofensa» a les víctimes i una «indignitat» per a una institució que «ha decidit en el millor dels casos mirar cap a un altre costat».

En la mateixa línia s’han manifestat aquest cap de setmana organitzacions com Covite i fins i tot els fills de dues víctimes mortals de l’ex-pres etarra, que han qualificat l’acte d’«escarni». Vox, per la seva banda, ha sol·licitat aquest dilluns davant de la Fiscalia de l’Audiància

Notícies relacionades

Nacional que s’anul·li la xerrada de l’exreclús.

Sortu estima, no obstant, que impedir aquesta xerrada és «silenciar determinats sofriments» i recorda que López de Abetxuko ha complert «íntegrament la pena imposada» malgrat «patir una malaltia coronària greu i incurable».

Temes:

ETA