PROPOSTA DEL PSC-UNITS

El Parlament aprova la moció del PSC que insta Torra a convocar eleccions

La CUP no ha participat en la votació, que ha obtingut 62 vots a favor i 61 en contra

zentauroepp47630115 barcelona 04 04 2019 el psc presenta una mocion sobre la ino190404170911

zentauroepp47630115 barcelona 04 04 2019 el psc presenta una mocion sobre la ino190404170911 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció del PSC que insta el president Quim Torra a convocar eleccions o a sotmetre’s a una qüestió de confiança. El text ha prosperat perquè la CUP no ha participat en la votació tot i ser a l’hemicicle i, així, Ciutadans, el PSC-Units, els comuns i el PP han vençut JxCat i ERC.

El text, proposat pel PSC-Units, que ha rebut 62 vots a favor i 61 en contra, reclama, davant de la “inoperància” del Govern, que el president de la Generalitat se sotmeti “de manera immediata” a una qüestió de confiança o que convoqui eleccions. 

La majoria de JxCat i ERC hauria tombat la moció si no fos perquè els quatre diputats de JxCat processats no voten perquè no estan d’acord en la designació del vot i perquè tampoc ha votat el diputat d’ERC Toni Comín, que no està suspès.

Carles Puigdemont, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull i Toni Comín fa molts mesos que no voten al Parlament. Els quatre diputats de JxCat processats per l’1-O no estan d’acord en la fórmula de designació d’un substitut i volien mantenir la delegació de vot que utilitzaven abans que el jutge Pablo Llarena els suspengués com a diputats. Una petició que la Mesa del Parlament va rebutjar. El cas de Comín és diferent perquè no està suspès com a diputat, ja que en el seu cas encara pot recórrer el seu processament.

Torra desatendrà la moció

La portaveu del PSC-Units, Eva Granados, que ha defensat la moció, va acusar el Govern d’haver “dimitit de les seves responsabilitats” i ha assegurat que des de l’arribada de Quim Torra a la Generalitat “els catalans anem enrere”. La socialista ha qüestionat la legitimitat d’un executiu que veu “allunyat del dia a dia” i que no ha aprovat uns pressupostos. 

Notícies relacionades

Per la seva part, Torra ha dit que desatendrà la moció del ple perquè considera que el jutge Pablo Llarena ha contribuït a aprovar-la amb un “vot de qualitat”, ja que no s’han comptat els vots dels diputats de JxCat suspesos pel Suprem.

“La majoria parlamentària escollida el 21-D rebutja la moció dels socialistes. Cs, el PSC, els comuns, el PPC i el vot de qualitat de Llarena sumen forces per demanar que convoqui eleccions. Continuem governant amb l’ambició republicana intacta”, ha assegurat a través d’un missatge a Twitter.