Torra carrega contra Colau i l'acusa de covardia

El president recorda a l'alcaldessa que "els drets" es defensen, amb referència als llaços

Augura al PP que es quedarà sense representació parlamentària a Catalunya en els pròxims comicis

zentauroepp47615011 torra parlament190403104449

zentauroepp47615011 torra parlament190403104449 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Després de mesos en què el Govern ha buscat per terra, mar i aire el recolzament dels comuns als comptes de la Generalitat, el ‘no’ definitiu dels d’En Comú Podem als pressupostos i la proximitat de la tanda d’eleccions han modificat el panorama. Així, el gairebé sempre contingut Quim Torra no ha dubtat aquest dimecres a criticar l’alcaldessa, i líder dels comuns, Ada Colau, certa covardia en la defensa dels drets fonamentals, com són el d’autodeterminació i, sobretot, el d’expressió. “Li demano una mica de valentia”, va assenyalar el president.

Torra es refereix, és clar, a l’episodi generat després de la interlocutòria de la Junta Electoral Central en què va exigir que es retiressin llaços i estelades dels edificis públics catalans. Colau, com abans del 21-D, va trigar poc, poquíssim, a acatar. Torra es va resistir fins a guanyar-se la querella per desobediència que dimarts passat li va ser notificada.

La menció a Colau se la va treure el president de la màniga per tal com la pregunta que més o menys li va donar vida, la de Jéssica Albiach, es referia a si convocaria eleccions. Torra va repetir, com en altres vegades, que no, que no en té cap intenció perquè, donat el moment d’“extrema gravetat” que viu Catalunya, avançar les eleccions seria una “greu irresponsabilitat”.

Albiach va replicar que la ciutadania ja està cansada de la “inacció en els aspectes socials, les batzegades en el tema nacional i, sobretot, de la gesticulació. La seva enorme gesticulació”. Possiblement aquesta referència a l’episodi de les pancartes és la que va connectar, en la ment de Torra, amb Colau.

Notícies relacionades

Ja en el debat posterior, en la compareixença de Torra per donar compte dels canvis en el govern per la marxa d’Elsa Artadi i Laura Borràs, la mateixa Albiach va reprendre la qüestió: "Sembla que hi ha qui no s’acostuma al fet que hi hagi una dona dels comuns al capdavant de Barcelona. Una dona que s’oposa als ‘lobbies’ i que, per cert, s’ha sotmès dues vegades a una qüestió de confiança. No com vostè", va sentenciar Albiach tornant, així, l’acusació de covardia, com un bumerang.

Atac al PP

No només els comuns van rebre l’atac de Torra. També el PP, que, via el seu líder a Catalunya, Alejandro Fernández, va fer una confusa pregunta sobre el corredor mediterrani. Més confusa pel fet que el PP ha advocat no poques vegades per la connexió amb Europa via el Pirineu aragonès (Canfranc). “Jo crec –va respondre Torra– que hauríem de fer-nos una abraçada. Perquè vostès, el PP, tenen quatre diputats”, volent dir amb això que els populars estan desconnectats de la realitat catalana”, i en les pròximes eleccions no en tindran cap”, va sentenciar.