Arrimadas desencadena una bronca a la Mesa del Parlament

Un substitut temporal de Torrent interromp i censura la líder de Ciutadans

L'oposició en ple reprèn el paper de Josep Costa (JxCat)

video 3479970 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Dura compareixença de Quim Torra per donar compte dels canvis del seu Govern a compte de la marxa a la política espanyola i barcelonina de Laura Borràs i Elsa Artadi, respectivament. La inusitada irrupció del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), en funcions d'àrbitre de l'hemicicle per una breu absència del titular, Roger Torrent (ERC), va encendre el debat.

Transcorria pels paràmetres normals. És a dir, la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, criticava el relleu del Govern per recordar, una vegada més, els escrits pretèrits de Torra. Els d'inconfusible pudor de xenofòbia en què es qualifica de “bèsties” els castellanoparlants que impedeixen la plenitud nacional catalana. Va ser en aquest moment en què Costa, potser desconeixent que Torrent no ha obert mai la boca cada vegada que Arrimadas ha mostrat els escrits, es va permetre interrompre-la i reprendre la diputada.

Aquesta, evidentment, no va acceptar cap censura sobre paraules que no eren seves, sinó del mateix president. I l'enrenou va anar creixent fins a la mateixa Mesa del Parlament on el videpresidente segon, José María Espejo-Saavedra, es va enganxar amb el mateix Costa.

Al final del torn d'Arrimadas, tots els grups de l'oposició van recriminar a Torrent, que havia tornat al seu seient, l'incident i el paper de Costa.

Signant de Koiné

Quant al contingut del debat, Arrimadas va qualificar Mariàngela Villalonga i Meritxell Budó de “dignes successores” de Borràs i Artadi, respectivament. La primera per ser signant, també, del manifest Koiné, aquell que advocava per l'oficialitat única del català a Catalunya. I a Budó per haver actuat, fa set anys, per Twitter, contra l'ús del castellà per part d'Albert Rivera.

Tot això va portar la cap de l'oposició a donar-los sarcàsticament “la benvinguda al pitjor Govern del món”. Arrimadas va acabar amb un missatge al mateix Torra. “Vostè el Govern de la desobediència, però que no satisfà ningú”, en referència al seu pols pels llaços amb la Junta Electoral central.

Notícies relacionades

En la rèplica, Torra va assegurar que, per fracàs, com Arrimadas havia qualificat la gestió de l’actual president, el de la líder de Cs. "Per no haver sabut què fer amb la seva victòria electoral, ni saber armar una majoria al seu voltant", va asseverar Torra. I després va sentenciar que la prova d’aquest fracàs és que "Arrimadas se’n va a Madrid".

El president també va respondre a les reiterades peticions de l’oposició, singularment de Miquel Iceta i dels comuns, que convoqui eleccions o se sotmeti a una qüestió de confiança. Allà, Torra s’agrada quan desafia aquests partits "a articular una majoria alternativa", que hauria d’unir Cs amb la CUP, per dir alguna cosa. "Podrien escollir –va dir dirigint-se a Iceta– Arrimadas... Ah, no!, que se’n va a Madrid"... "A més, Ciutadans exigeix la seva dimissió per haver dit allò de la necessitat de buscar una solució democràtica si l’independentisme assolia el 65%", va sentenciar en to burleta Torra.