VISTA AL TRIBUNAL SUPREM

El judici al procés es prolongarà fins després de les eleccions del maig

En un mes de sessions el Suprem només ha pres declaració a una cinquena part dels testimonis previstos

Els interrogatoris s'estan demorant més del calculat pel tribunal que presideix Marchena

zentauroepp46960152 juicio del proces190214135122

zentauroepp46960152 juicio del proces190214135122

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Després de mes i mig de sessions del judici al procés, en què només s’ha pogut prendre declaració a poc més d’una cinquena part dels més de 500 testimonis que es van acceptar, el tribunal ja compta que la vista es prolongui fins més enllà de les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig. Això suposarà que la vista oral, en la qual nou dels 12 acusats estan presos, continuarà durant aquesta campanya electoral de la mateixa forma que ja es comptava que passaria amb la de les generals del 28 d’abril, van informar a aquest diari fonts jurídiques.

L’optimista previsió que el judici acabés a finals d’abril o en qualsevol cas abans de la campanya electoral del maig, per no coincidir-hi, es va començar a torçar quan l’inici de les sessions va haver de retardar-se fins al 12 de febrer. Però una vegada ja conegut el ritme amb què s’estan desenvolupant els interrogatoris, durant els quals la fiscalia, per exemple, està dedicant més de dues hores a un mateix testimoni, complir aquest càlcul s’ha tornat impossible.

I això que el president del tribunal, Manuel Marchena, ha intentat que no es prolonguessin excessivament vetant la reproducció d’imatges amb què les defenses volen contradir els testimonis. La negativa del magistrat que davant de la insistència dels advocats ha precisat que “no és una extravagància” seva, sinó que compta amb la unanimitat dels set magistrats que componen la Sala, ha sigut qüestionada fins i tot pel president del Parlament, Roger Torrent, després de visitar els presos aquest divendres.

Tots a la documental 

De res ha servit que Marchena hagi dit reiteradament que “tots, absolutament tots” aquests vídeos seran vistos pel tribunal durant la prova documental, que suposarà dedicar unes tres jornades completes a veure diferents preses de les diferents protestes que es van produir a Catalunya contra les actuacions desenvolupades per la Guàrdia Civil per ordre de la Fiscalia i del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona.

Notícies relacionades

També es veuran gravacions de l’1-O, amb la polèmica actuació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, els membres dels quals han estat declarant aquesta setmana a petició del fiscal. Els seus testimonis han reflectit la “tensió” amb què ells van viure certes protestes, totalment “pacífiques” per als advocats, però en què els primers van sentir que són odiats per part de la ciutadania catalana, la disposada a anar a protestar contra les seves actuacions.  

Una de les raons del tribunal per considerar innecessari projectar aquests vídeos és que no li veu sentit a plantejar-los com una espècie d’acarament amb el testimoni, perquè per moltes imatges que es contraposin a les seves paraules, els vídeos no necessàriament han de canviar la seva percepció sobre l’ús de la força que es va fer en aquells dies o l’“odi” que va percebre.