EL FUTUR DE LA LEGISLATURA

Sánchez es prepara per negociar els Pressupostos amb ERC i PDECat després de passar per BCN

El Govern creu que la cita amb Torra ha servit per recuperar la iniciativa després del resultat andalús

Els socialistes atorguen gran importància a la divisió entre la Generalitat, els CDR i la CUP

undefined46322879 barcelona  20 12 2018  pol tica   encuentro en el palau de p181222170304

undefined46322879 barcelona 20 12 2018 pol tica encuentro en el palau de p181222170304 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’arriscat desembarcament a Barcelona, amb la trobada entre Pedro Sánchez i Quim Torra i la celebració del Consell de Ministres en la Llotja de Mar, ha servit perquè l’Executiu conclogui que ha recuperat la iniciativa. El bloc de la moció de censura, debilitat per la tensió a Catalunya, té aparences de reposar-se. La impressió general és que res està assegurat en un moment polític tan volàtil com l’actual, i que el judici al’procés' a finals de gener pot tornar a fer saltar tot pels aires, però en la Moncloa consideren que els Pressupostos Generals de l’Estat són més a prop de ser aprovats, amb ERC i el PDECat obrint-se a una iniciativa que fins ara rebutjaven, i que la legislatura, per tant, pot continuar avançant.

Els socialistes es preparen per negociar amb republicans i convergents els comptes públics de l’any que ve, que seran presentades al gener. Els contactes fins al moment en aquest camp han sigut mínims, però l’Executiu anticipa que hi ha possibilitats que el projecte pressupostari tiri endavant.

Primer, per les mesures que conté, com la revaloració de les pensions, avançaments en la igualtat dels permisos de maternitat i paternitat, més fons per a dependència i 2.200 milions d’euros per a Catalunya, una xifra que el Govern rebaixa a 350 milions d’euros. Després, perquè ni a ERC ni al PDECat els convé un avançament electoral, menys encara en vista de les recents eleccions andaluses. Els dos partits catalans van recolzar aquesta setmana el nou camí de dèficit de l’Executiu, un esforç rellevant però inútil, ja que el PP farà servir la seva majoria absoluta al Senat per tombar la iniciativa.

I finalment, perquè la cita entre Sánchez i Torra de dijous passat va servir perquè tots dos acordessin un comunicat en el qual es comprometen amb el "diàleg efectiu" més enllà de las"diferències notables" i aposten per una"proposta política" en "el marc de la seguretat jurídica". Aquesta "proposta" no arribarà aviat. Sánchez ha assenyalat en diverses ocasions que el lògic és esperar a les eleccions generals i catalanes, siguin quan siguin. Però ara, almenys, estan clars els termes de la relació entre el cap de l’Executiu i el president de la Generalitat, que es tornaran a veure a Madrid al gener, coincidint amb la negociació dels Pressupostos.

Fractura entre independentistes

Més enllà del discurs oficial i de les mesures simbòliques aprovades divendres pel Consell de Ministres (rebuig de la condemna a mort de Lluís Companys i canvi de nom de l’aeroport del Prat, que passarà a dir-se Josep Tarradellas), el Govern considera"molt interessant" el que ha passat aquests dies a Barcelona. Per a la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, divendres va ser "el dia somiat de Torra, amb una Catalunya governada pels Comitès de Defensa de la República (CDR)". Però la visió a la Moncloa és molt diferent. Les mobilitzacions contra el Consell de Ministres, expliquen, no van provocar greus disturbis i van servir per posar de manifest la divisió en el bàndol independentista, entre els partidaris de les protestes ordenades i els defensors de les barricades i d’enfrontar-se a la policia, amb Torra deslligant-se dels CDR i la CUP. Els Mossos d’Esquadra van mantenir l’ordre a tota hora i la Generalitat no va secundar l’atur independentista ni va participar en les manifestacions.

Notícies relacionades

Els socialistes diuen ser conscients que caminen per una fina capa de gel. El president, anticipen, pot tornar a la"retòrica incendiària"animant els CDR a "pressionar" i apostant per la"via eslovena", sobretot al caliu de l’imminent judici al procés al Tribunal Suprem, en el qual la fiscalia sol·licita penes de fins a 25 anys de presó per als dirigents independentistes. Mentrestant, el PP i Cs, crescuts pel resultat andalús, insisteixen a retratar Sánchez com un dirigent que ha "venut" l’Estat per tal de mantenir-se en el poder. I els barons socialistes no són aliens a aquests missatges: temen córrer en les eleccions autonòmiques de maig la mateixa sort que Susana Díaz, a les portes de perdre el poder després de gairebé quatre dècades de domini socialista, i demanen a Sánchez més contundència amb ERC i el PDECat.

No cedir a les pressions

Però el president del Govern, acostumat a la batalla interna socialista, no ha cedit a aquesta temptació. Els seus col·laboradors assenyalen que cal treballar per la "convivència" i que sempre s’està "a temps" d’"endurir el discurs". Des que va arribar a la Moncloa, la voluntat de Sánchez ha sigut esgotar la legislatura, portar-la fins al 2020. El resultat andalús ha reafirmat aquesta convicció. Sánchez vol aguantar i veure si la conjuntura millora per al PSOE. Gràcies al que ha passat a Barcelona aquests dies, creu tenir més possibilitats de complir el seu objectiu.