La relliscada
El condó per terra
De la justícia carca no ens n’hem deslliurat. De les malalties sexuals, tampoc
Fa 35 anys, la campanya ‘Posa-te’l, posa-l’hi’ va buscar treure el preservatiu de la clandestinitat

S’ha armat un increïble enrenou a les xarxes socials per una foto que la influencer Amelia Bono va pujar al seu compte d’Instagram. La imatge forma part d’un conjunt de tretze en les quals resumia un viatge per les illes Maurici, i en ella apareix mòbil en rest la filla de l’exministre socialista i expresident del Congrés dels Diputats José Bono, mostrant un abillament de platja i amagant panxa. Però ¡ai de l’escenografia de l’insubstancial retrat! Resulta que en un racó apareix tirat el que qualsevol podria identificar com un preservatiu. La pluja de comentaris burletes, "podries haver-li fet un nus" o "què bé que t’ho estàs passant", ha sigut de tal calibre que ha obligat la protagonista a redactar un desmentiment oficial: no és el que sembla. Ha qualificat d’"ofensiva" i "difamació" qualsevol relació que es pugui establir entre la presumpta goma (defensa que no és això) i la seva persona, anuncia accions legals contra qui insinuï alguna cosa de condons i al·ludeix al mal que la polèmica està causant a la seva família (és mare de quatre nens del seu matrimoni extint amb el fill de Raphael). Però petita, que tens 44 anys i estàs separada. Que a aquestes alçades del segle XXI ningú pot fer-te els comptes, i menys aquest públic tan tonto que tens, que cantava Kaka de Luxe. En plena pujada del suflé, la indignada Amelia Bono va desafiar que algun expert identifiqués per mitjans empírics l’objecte de la polèmica, guant que va recollir el servei públic de Televisió Espanyola, que per a això hi és. Un divulgador científic convidat al programa de María Patiño La Familia de la tele ho va analitzar saberudament i va decretar que no. No es tractava d’un profilàctic. Podia ser una tovalloleta, un mitjó, una neurona, qui sap.
Precisament, aquest any en compleix 35 la meravellosa campanya Posa-te’l, posa-l’hi. La va gestar l’agència Contrapunto per encàrrec dels ministeris de Sanitat, que dirigia Julián García Vargas, i Assumptes Socials, en mans de Matilde Fernández, en el Govern de Felipe González. A la patriarcal Espanya de 1990, va ser ella la que va rebre una brutal andanada d’odi i crítiques per aquesta acció destinada a prevenir embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual, però no es va arronsar i la va mantenir. Un tros d’anunci i un tros d’eslògan, dels mateixos creatius de la campanya Si da, no da. Buscaven treure el condó de l’armari i la clandestinitat, ja que es comprava amb vergonya. A la historieta es veia un senyor amb poder que trobava el preservatiu en un vestidor i es dirigia inquisidor als joves per esbrinar a qui pertanyia. De l’estil Fuenteovejuna, tots deien "és meu"; anava per als nois: posa-te’l, i per a les noies, posa-l’hi. Va ser tal l’impacte que, quan després d’una denúncia d’Acció Familiar, l’Audiència Nacional va declarar nul·la tota l’acció publicitària, el seu efecte estava més que aconseguit. Afirmava la sentència que la campanya era "inveraç i parcial" perquè no aclaria que només "l’abstinència o la fidelitat recíproca perdurable entre companys sexuals no infectats elimina per complet el risc d’infecció". De la justícia llepaciris i carca, i dels seus braços armats, encara no ens n’hem deslliurat. De les malalties de transmissió sexual tampoc: segons dades epidemiològiques de finals del 2024 la gonorrea ha crescut un 42% i la sífilis, un 25%. Això sí que és un escàndol nacional, i no un condó fantasma en el selfie d’una influencer.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.