DILEMA CATALÀ

L'entorn de Junqueras llima asprors amb Puigdemont a Waterloo

La mà dreta del líder d'ERC es va reunir tres hores amb l'expresident

Postconvergents i republicans ja veuen necessari un acord d'unitat

zentauroepp40694216 barcelona 26 10 2017 politica ple del parlament de catalunya181113114358

zentauroepp40694216 barcelona 26 10 2017 politica ple del parlament de catalunya181113114358 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Després de tot episodi traumàtic se succeeixen les diferents etapes de digestió dels fets esdevinguts fins a tornar a una presumpta normalitat. Les relacions entre els dos líders de l’independentisme, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, van quedar seriosament perjudicades després dels fets de la tardor del 2017. No només pel que és obvi logísticament, que és que un, des d’aleshores, està empresonat i, l’altre, a un mínim de 1.400 quilòmetres. Sinó, sobretot, per la pèrdua de confiança i els retrets mutus per la gestió dels últimes dies d’octubre.

La situació va començar a revertir fa unes setmanes, coincidint amb la publicació dels successius llibres que expliquen el que han viscut des d’una i altra perspectiva. Així, Puigdemont va fer arribar a Junqueras un exemplar del seu escrit ‘La crisi catalana’. I ara ha sigut Sergi Sol, mà dreta de l’exvicepresident, i autor d’‘Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures’, que aquest dimarts es va reunir amb el líder de Junts per Catalunya a la seva residència de Waterloo.

El llibre de Sol no només compta amb el vistiplau de Junqueras, sinó que, fins i tot, a partir de la tercera edició (i ja va per la quarta) inclou un text del mateix president republicà.

Segons fonts consultades, la reunió, de tres hores de durada, es va desenvolupar en termes de màxima cordialitat i amb l’objectiu comú d’"establir les bases que portin a tancar un acord estratègic de tot el moviment republicà", assenyala una font d’un dels partits. “La necessitat de mostrar unitat és imperativa i tothom hi coincideix”, remata l’esmentada font.

Puigdemont es va interessar especialment per la situació personal dels presos, i a la reunió amb Sol hi va sobrevolar que part de la urgència per aconseguir aquest pacte per la unitat (que podria arribar al gener) obeeix la necessitat que “tot el moviment antirepressiu vagi a l’una davant de la proximitat dels judicis”.

L’agenda de Sol, que fins a la publicació del llibre preferia moure’s entre les ombres dels caps de gabinet, es va completar dimecres amb una visita al mateix Junqueras (i a Raül Romeva) al centre penitenciari de Lledoners per donar compte de la reunió amb Puigdemont, així com un segon viatge a Brussel·les, dijous, per entrevistar-se, a Lovaina, amb Toni Comín, el representant d’ERC al Consell per la República.

Foto amb Rovira

És necessari recordar també que aquell mateix dijous, en què, a la tarda, el president Quim Torra es va reunir amb el cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, Puigdemont va presentar amb Marta Rovira la demanda davant de les Nacions Unides per la suspensió dels drets dels empresonats i autoexiliats que van resultar elegits com a diputats ara fa un any.

Va ser la primera vegada, en els més de sis mesos que Rovira és a Suïssa, que a tots dos se’ls va veure junts.

Notícies relacionades

El principal punt de fricció entre l’expresident i els republicans ha sigut, com està sent habitual en els últims anys entre ERC i la postconvergència, la discussió sobre el concepte d’unitat. Per a Puigdemont, aquesta passa per la llista conjunta amb ERC, i per a això es va oferir, fins i tot, per anar de número 2 en una llista de les europees que encapçalarà Junqueras. Una cosa que els republicans rebutgen tant sí com no.