poder judicial

El pacte per designar Marchena aprofundeix el descrèdit del poder judicial

Els jutges critiquen que es decideixi el president del CGPJ sense nomenar abans els vocals que l'han d'elegir

El Govern, satisfet de l'acord amb el PP, configura una cúpula amb experts en violència de gènere

20181112 414315 marchenapresicgpje 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El denominat bipartidisme imperfecte ha demostrat una vegada més que, encara que perdi manxa, continua funcionant a la perfecció quan l'interès per enfornar acords és mutu i és substantiu. Ni l'esbombada ruptura de relacions entre el PSOE i el PP;PSOEPP ni la delicada reputació del Tribunal Suprem després del vaivé de l'impost de les hipoteques; ni l'amenaça d'una vaga de jutges que demanen als polítics que deixin d'intercanviar cromos a la cúpula judicial ha impedit a les dues grans forces polítiques de pactar com en els vells temps qui ha de ser el nou president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem. 

Manuel Marchena Manuel Marchenaocuparà aquest càrrec en substitució de Carlos Lesmes a partir del desembre, quan es renova l'òrgan de poder dels jutges. El seu nom no genera polèmica. És un perfil de reputació conservadora i solvent. Ningú no posa en dubte els seus mèrits i capacitats, però el fet que la seva designació es donés a conèixer aquest dilluns abans que es nomenés si més no els vint vocals que l’han d'elegir va causar aquest dilluns una profunda indignació a la cúpula judicial. La llei orgànica del poder judicial i la Constitució estableixen que han de ser aquests vocals els que elegeixin el president.

“Mala imatge"

Aquesta és la primera vegada que el seu nom es fa públic sense guardar aparences de legalitat. Si bé és cert que en nomenaments anteriors el PP i el PSOE van pactar igualment el president del CGPJ (necessiten majoria de tres cinquens, no poden renovar l'òrgan si no es posen d'acord), el cert és que fins ara havien guardat certes formes i no es donava a conèixer fins que els vocals es reunien o estaven a punt de fer-ho. Les tres principals organitzacions de jutges i magistrats van criticar la "mala imatge" de la Justícia que dona l'acord entre el Govern i el PP, que no dubten de la professionalitat de Marchena però sí que lamenten el repartiment de cromos entre partits vulnerant un mandat constitucional.

El malestar va en augment. Dilluns vinent totes les associacions de jutges i fiscals tenen convocada una vaga en la qual exigeixen més recursos i que es canviï el sistema d'elecció dels vocals perquè els partits no imposin les seves quotes.  Encara que la llei està en procés de reforma, el ministeri de justícia ja els ha confirmat que no esperin aquesta modificació, encara que, assegura el Govern, manté el compromís de recuperar la dedicació exclusiva dels vocals.

També Ciutadans va criticar el "tripijoc" del PSOE i el PP en la renovació de la cúpula judicial.

Probable retard del procés

La designació de Marchena al capdavant del CGPJ implica que ha de deixar de presidir la sala penal del Suprem, que jutjarà els responsables del procés. Donat que el calendari perquè el judici comenci al gener ja era moltajustat, el relleu obre la porta a un possible retard que des del Govern estimen que podria ser d'algunes setmanes. Fonts de l'Executiu suggereixen que difícilment es podran mantenir les dates previstes.

El pacte, pilotat durant setmanes per la ministra de Justícia, Dolores Delgado i el seu antecessor, Rafael Catalá, no inclouPodem. Fonts coneixedores de les negociacions asseguren que ni el Govern no va demanar suggeriments a Pablo Iglesias ni el podemista les va posar sobre la taula, encara que l'Executiu va tenir molt clar que no inclouria noms que revoltessin el seu principal aliat.

Notícies relacionades

La Moncloa no oculta la seva satisfacció per un pacte amb què aconsegueix els seus tres objectius primordials. Un CGPJ paritari, amb experts en dret laboral i, sobretot, amb especialistes en violència de gènere, un drama al qual el PSOE és especialment sensible després de les manifestacions feministes i de sentències tan controvertides com les de ‘la manada’.

Fonts coneixedores de les negociacions confirmen a EL PERIÓDICO que José María Fernández Seijó, que va adquirir notorietat amb les conegudes clàusules terra entrarà com a vocal del CGPJ. És el primer del torn judicial. De juristes entraran Carmen Sáez Lara, catedràtica de Dret del Treball; Luis Martín Contreras, lletrat d'Adminstració de Justícia en el Tribunal Suprem després de deixar l'Audiència Nacional; José Ricardo de Prada, que va quedar fora del torn de jutge per no estar en servei actiu; Pilar Fernández Pérez , i Bernardo Fernandez Pérez, qui va ser conseller de Presidència d'Astúries amb el PSOE.