LA CRISI CATALANA

El Parlament accepta en les comissions el vot dels diputats suspesos

JxCat i ERC mantindran la majoria en cas d'empat malgrat haver-la perdut en el ple

Cs i PSC rebutgen la decisió i els taronges portaran a la Mesa les votacions que empatin

zentauroepp45483655 pla mitj  del president del parlament  roger torrent  i el v181016140635

zentauroepp45483655 pla mitj del president del parlament roger torrent i el v181016140635 / Marta Sierra

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Mesa del Parlament ha decidit aquest dimarts que continuarà comptabilitzant el vot delsdiputats suspesos pelTribunal Supremno substituïts perJxCatquan hi hagi empats en les comissions, cas en què s’haurà de ponderar el vot segons la composició del ple.

La decisió, aprovada per la majoria independentista i amb l’oposició deCiutadansi elPSC, només afectarà les votacions que, en comissió, acabin en empat i s’hagin de comptar els diputats de cada grup. Això provoca una situació contradictòria: JxCat i ERC poden perdre votacions en el ple, però podran mantenir la seva majoria en les comissions quan es produeixin empats.

En aquests casos es tindran en compte els 34 diputats de JxCat i els 32 d’ERC, tot i que quatre parlamentaris postconvergents, suspesos pel Suprem, no voten actualment en el ple al no haver accedit a designar un company que exerceixi les seves funcions, a diferència del que han fet els republicans Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Contradicció

La Mesa ha rebutjat la petició del PSC d’encarregar un nou informe jurídic als lletrats de la Cambra per valorar si es pot produir inseguretat jurídica, però tant JxCat com ERC entenen que ja existeix un informe anterior favorable a utilitzar el vot ponderat en funció dels resultats electorals.

Notícies relacionades

La portaveu parlamentària dels socialistes, Eva Granados, va considerar "inadmissible" la decisió de la Mesa i va avançar que en demanaran la reconsideració per la seva "inseguretat jurídica". "En aquests moments, amb aquesta decisió, un mateix text que el Govern perdi en el ple, el guanyarà si el presenta en una comissió", va denunciar.

Per la seva banda, els presidents de comissions del Parlament de Ciutadans no aplicaran la ponderació de vot acordada per la Mesa quan es produeixin empats i elevaran la decisió a l’òrgan rector del Parlament perquè decideixi.