El Govern espanyol descarta demanar a la fiscalia que rebaixi les acusacions pel procés

Ábalos defensa que si l'Executiu espanyol actués suposaria «el reconeixement d'un escàndol davant de la independència del fiscal»

jregue44276519 madrid  12 07 2018 economia comisi n de fomento  comparecenc180716144834

jregue44276519 madrid 12 07 2018 economia comisi n de fomento comparecenc180716144834

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Pedro Sánchez ha deixat clar aquest dilluns que, malgrat la distensió en les relacions amb la Generalitat, no té intenció d’intercedir davant de la fiscalia per propiciar una rebaixa de l’acusació en la causa judicial oberta contra els líders del procés, possibilitat que deixaria molt en entredit l’autonomia fiscal.

En roda de premsa, el secretari d’organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha avalat que el Tribunal Suprem pugui jutjar per delictes diferents l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta de processats pel jutge Pablo Llarena per rebel·lió malversació.

Ábalos ha respost així al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que després d’entrevistar-se amb la número dos de l’Executiu central, Carmen Calvo, va instar el Govern a utilitzar els instruments que té “al seu abast” per alliberar els presos. “No, no farem res”, ha afirmat, i ha afegit que si actuessin en aquesta direcció suposaria “el reconeixement d’un escàndol davant de la independència del fiscal”.

Segons el número dos del PSOE, “no es pot apel·lar al Govern espanyol perquè intervingui respecte a la fiscalia, ni en aquest sentit ni en un altre”. Ábalos tampoc comparteix els arguments de l’independentisme que apunten que no tindria sentit jutjar Puigdemont per malversació i la resta de processats per rebel·lió, amb penes més altes: “No crec que quedi tan clar que fos Puigdemont qui liderés la rebel·lió perquè hi va haver moltes responsabilitats que no estaven en el Govern”.

Normalització i tensió

Aquest dilluns, les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva han tornat a demanar la seva excarceració. Entre els arguments dels tres primers per convèncer el Tribunal Suprem figura la reunió mantinguda a la Moncloa entre els presidents Sánchez i Quim Torra que posen d’exemple de la “normalització política que s’està vivint a Catalunya”.

Creuen que això neutralitza el risc de reiteració delictiva, tot i que contrasti amb la “tensió social” que, segons l’escrit, genera que segueixin presos. Per anul·lar el de fuga s’ofereixen a posar a disposició de l’alt tribunal “la totalitat del seu patrimoni personal”. El seu advocat, Jordi Pina, també esgrimeix les reunions mantingudes entre ministres i consellers, i afirma que ni el Parlament ni el Govern han desobeït decisions preses pel Suprem i el Constitucional aquesta legislatura, informa Ángeles Vázquez.

Notícies relacionades

Una afirmació que si més no no està exempta de perill, perquè la Cambra catalana encara no ha aplicat la suspensió de funcions dels diputats dictada per Llarena. La Mesa del Parlament preveu prendre aquest dimarts una decisió sobre això, però el seu president, Roger Torrent, ja ha descartat “gestos simbòlics”.

Per la seva part, Junqueras i Romeva basen la seva llibertat en què ja no formen part del Govern, que “està actualment desenvolupant la seva activitat amb normalitat”, i no poden incidir “el més mínim en actuacions que poguessin remotament assimilar-se als il·lícits” pels quals se’ls va processar.