Trasllat a presons de Barcelona i Girona

Justícia: no canviaran les condicions dels presos independentistes a Catalunya

La ministra Delgado diferencia l'acostament dels reclusos catalans de l'aproximació al País Basc dels etarres condemnats

zentauroepp43632605 gra0725  madrid  06 06 2018   fotograf a de archivo  19 07 2180606133934

zentauroepp43632605 gra0725 madrid 06 06 2018 fotograf a de archivo 19 07 2180606133934 / Paco Campos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha afirmat aquest dimarts que les condicions que tindran els independentistes en presó preventiva a les presons catalanes a les quals seran traslladats de manera imminent, "no" diferirà de les que han tingut a les presons de Madrid.

En una entrevista a Antena3, Delgado ha descartat que les condicions per a ells variïn tot i que la Generalitat de Catalunya tingui la competència de la gestió penitenciària perquè "no són presos condemnats definitius que tenen un règim de sortida diferent", sinó "provisionals que estan a disposició del jutge o del tribunal i pendents dels passos processals que es vagin fent".

"No existeix una classificació de primer, segon o tercer grau i sortides i la subjecció és a normes de tractament i trasllats interna d’Institucions Penitenciàries, però depenen absolutament del tribunal o del jutge", ha concretat.

Delgado ha desvinculat l’acostament dels independentistes presos a Catalunya de la pròxima reunió que mantindran el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra, i ha incidit en el fet que és alguna cosa que "és un tema de drets fonamentals i la combinació de la política d’institucions penitenciàries i la situació processal".

"L’anunci [de moure els presos] va ser molt anterior a concertar qualsevol reunió. Ni se sabia si n’hi hauria i ja s’estava parlant de la possibilitat d’acostament, perquè és una situació de normalitat quant a drets fonamentals. Els presos provisionals, en la mesura que es pugui, s’acosten als seus domicilis pel seu dret a la vida familiar i dret de defensa", ha apuntat.

Interior no desconfia del Govern

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dimarts que "no hi ha cap raó per generar desconfiança" sobre la gestió que faran els Serveis Penitenciaris de la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya dels líders independentistes que estan sent traslladats "sense cap incident" des de Madrid a presons d’aquesta comunitat.

Notícies relacionades

En declaracions a la Cadena Ser, Grande-Marlaska ha evitat donar detalls sobre el trasllat remetent-se a la "professionalitat" de l’UPROSE de la Guàrdia Civil, la unitat encarregada de la conducció.

"Vivim en un Estat de dret amb transferències realitzades fa temps. ¿Com ens ha de preocupar?", ha dit quan li han preguntat sobre els dubtes que genera que els presos catalans estiguin controlats per polítics obertament partidaris de la seva excarceració i crítics amb la investigació del Suprem. "Tinguem confiança en el conjunt de les administracions. No hi ha cap raó per generar desconfiança", ha emfatitzat Grande-Marlaska.