ELS EMPRESONATS PEL PROCÉS

Els polítics presos tornen a Catalunya

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ingressen a la presó de Lledoners; Carme Forcadell i Dolors Bassa, a la de Figueres

Els sis faran nit aquest dimarts a la presó de Zuera i entre dimecres i dijous arribaran a Catalunya

b519face-4e35-4ea3-8f9d-10a0faa21a3e-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Institucions Penitenciàries ha iniciat el trasllat d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a les presons catalanes. 

Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart han dormit junts en un centre penitenciari de Madrid mentre que les dues dones, Forcadell i Bassa, ho han fet a Alcalá Meco on estaven recloses fins ara. Les dues dones no han sortit encara de la presó madrilenya.

Previsiblement faran nit aquest dimarts a Saragossa i el canvi de custòdia amb els Mossos serà a Brians II.

El trasllat va començar dilluns a la nit

El Ministeri de l’Interior va iniciar ahir a la nit el trasllat dels polítics catalans. Els sis primers, els tràmits dels quals anaven més avançats, han abandonat les seves cel·les en tres presons madrilenyes i arriben a Catalunya a partir d’aquest dimecres, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO.

Es tracta d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Carme Forcadell. Tots havien sol·licitat el trasllat a presons catalanes, el qual va ser aprovat pel nou Ministeri de l’Interior després que el jutge del SupremPablo Llarenaaclarís que no hi havia cap impediment per part seva.

Després de rebre la notificació de la Generalitat en la qual s’acceptava el seu trasllat, els sis polítics presos van fer les maletes i es van acomiadar d’interns i funcionaris. Bassa i Forcadell van deixar la presó de donesd’Alcalá Meco  i Sànchez i Cuixart, la de Soto del Real, mentre Junqueras i Romeva van sortir del mòdul 7 de la presó d’Estremera.

Trasllat en diverses furgonetes

A última hora de la tarda d’ahir, fonts penitenciàries van confirmar que les furgonetes ja eren a les presons de Soto del Real i Estremera. Tot apuntava que es concentraria els sis polítics catalans a la presó de Valdemoro (Madrid III), que és el centre de trànsit i conduccions de presos en l’àmbit estatal, perquè passessin la nit allà i ja aquest dimarts, si hi ha places disponibles, surtin en un altre furgó cap a Catalunya.

El trasllat, en un furgó o dos (dones i homes van separats), va a càrrec d’agents de la UPROSE (Unitat de Protecció i Seguretat) de laGuàrdia Civil. Són ells els que decideixen si es fa alguna parada intermèdia perquè els interns descansin. Es tracta d’un viatge en furgó “dur”, segons expliquen els funcionaris, i en què són els guàrdies civils els que decideixen si els presos que són traslladats viatgen emmanillats o no, atenent raons de seguretat. 

Els sis faran nit aquest dimarts al centre penitenciari de Zuera (Saragossa) i dimecres arribaran a Catalunya.

Els homes, a Lledoners; les dones, a Figueres

Els sis polítics que tornen a Catalunya seran separats a dues presons de la Generalitat. Els quatre homes ingressaran a la presó de Lledoners, a prop de Sant Joan de Vilatorrada (Bages), a la carretera de ManresaSolsona. Es tracta d’una presó moderna (va ser inaugurada fa 10 anys) i que està a 70 quilòmetres deBarcelona.

Lledoners és, a més, l’única presó que funciona amb tots els mòduls de “participació i convivència”,similars als mòduls de respecte existents en altres presons espanyoles. Allà, els presos s’organitzen en comissions que s’elegeixen mitjançant votació i decideixen sobre els incidents i les propostes de la vida diària a la presó. És, per tant, una presó poc conflictiva i amb interns menys problemàtics que d’altres.

A més, els presos que tinguin fills de menys de 10 anys podran fer “comunicacions de convivència” amb les criatures i un adult que els acompanyi, una vegada al mes, durant 90 minuts. Serà el cas, si així ho sol·liciten, de Junqueras, pare de dos fills petits, i Cuixart, pare d’un bebè.

Pel que fa a Bassa i Forcadell, la Generalitat ha decidit que vagin a la presó de Puig de les Basses, a Figueres (Alt Empordà), inaugurada el 2014. Allà, en el petit mòdul de dones, on hi ha 35 internes, podran participar en tota classe d’activitats.

Tràmits d’ingrés

Els sis polítics hauran de passar, com la resta d’interns que arriben a una presó, pels tràmits d’ingressos, el reconeixement mèdic i l’entrevista amb funcionaris de l’equip de cada presó perquè avaluïn el seu estat i els informin de les normes del centre.

Cuixart i Sànchez eren els que més temps feia que estaven presos en presons fora de Catalunya. La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela els va enviar a presó preventiva sense fiança el 16 d’octubre passat. Van ser ingressats tots dos a Soto del Real. Junqueras era a la presó d’Estremera des del 2 de novembre; mentre que Romeva, Bassa i Forcadell van ser empresonats el 25 de març passat. El seu pas per la presó ha transcorregut sense incidents, tret de la gravació d’un vídeo per part d’un intern de la presó d’Estremera en què es veien Junqueras, Forn i Romeva fent diverses activitats de la seva vida quotidiana a la presó.

Turull, Forn i Rull, pendents

Notícies relacionades

Encara s’ha de concretar el trasllat de tres polítics catalans empresonats més: Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull, que segueixen a la presó d’Estremera. Estan pendents d’alguns tràmits burocràticsque, en principi, no s’han de retardar més d’un parell de dies, segons fonts penitenciàries.

Tots esperaran en presons catalanes el judici que se celebrarà contra ells al Tribunal Suprem. Junqueras, Romeva, Bassa, Turull i Forn estan acusats de rebel·lió i malversació; Forcadell, Sànchez i Cuixart, de rebel·lió.