LA LEGISLATURA CATALANA

El Govern recorrerà la llei de la presidència per investir Puigdemont a distància

El Parlament debatrà aquest divendres la norma que obre la porta a la investidura a distància

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern central té preparat el recurs contra la reforma de la llei de la presidència, que es votarà aquest divendres al Parlament. Fonts de la Moncloa adverteixen que el presentaran quan es debati, si això finalment passa. Un dia abans que Carles Puigdemont reuneixi els seus diputats a Berlín per abordar el pla D de la investidura, el ple del Parlament abordarà avui la modificació d'aquesta norma, que obre la porta a una eventual investidura a distància de l'expresident. 

Fonts de l'executiu de Mariano Rajoy adverteixen que dijous passat el Tribunal Constitucional va prohibir qualsevol investidura a distància de Puigdemont. Davant el moviment de l'Estat, el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ja va deixar clar divendres que descartava forçar la Mesa del Parlament, que presideix Roger Torrent, a la desobediència per tal d'investir Puigdemont. Malgrat això, aquest divendres s'intentarà adaptar la llei de la presidència per deixar oberta l'opció d'una investidura a distància en el futur.

Notícies relacionades

Ciutadans havia instat els independentistes a retirar aquest punt de l'ordre del dia. La Mesa del Parlament havia deixat per a aquest dijous la decisió sobre si s'acceptava la petició de Ciutadans. Finalment tant la Mesa com la Junta de Portaveus han avalat que la modificació tirés endavant. La formació taronja, que aquest dijous ha presentat un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional pel vot delegat de Puigdemont i Toni Comín, ja ha avisat que en presentarà un altre per aquesta iniciativa, que permetrà investir a distància un president. De totes maneres, Inés Arrimadas havia insistit en la conveniència que fos el Govern qui prengués les regnes i presentés els recursos d'inconstitucionalitat.

Dictamen del Consell de Garanties

És necessari recordar que, a més del veto del TC a Puigdemont, el Consell de Garanties Estatutàries havia dictaminat, també per unanimitat, que aquesta reforma «vulnera el reglament del Parlament, l'Estatut i la Constitució». El dictamen, sol·licitat per Ciutadans i el PSC i que no és vinculant, al·lega que la proposta "no compleix els requisits" que estableix el reglament del Parlament "per poder ser tramitada i aprovada pel procediment legislatiu excepcional de lectura única".