LA LEGISLATURA CATALANA

Tensió al Parlament per l'espionatge a polítics i periodistes

La majoria independentista retira de l'ordre del dia del ple la comissió d'investigació

Cs, PSC, 'comuns' i PP carreguen contra la supressió de la proposta "per motius polítics"

zentauroepp43163389 alamany bertran180503113643

zentauroepp43163389 alamany bertran180503113643 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Tensió en el Parlament pel presumpte seguiment de la Generalitat a polítics i periodistes. L'oposició ha carregat contra la majoria independentista perretirar del ple  la proposta de crear una comissió d'investigació parlamentària sobre el cas. Malgrat que estava a l'ordre del dia, la Junta de Portaveus (amb majoria independentista) ha decidit retirar-la i ha provocat la indignació de Ciutadans, PSC, PP i Catalunya en Comú-Podem, els grups que avalaven aquesta iniciativa.

"S'ha suprimit la proposta per motius polítics, hi ha coses que molesten, com fer una comissió d'investigació sobre l'espionatge contra polítics i periodistes", ha clamatCarlos Carrizosa, portaveu de Cs. Arran denotícia publicada per EL PERIÓDICOsobre els informes del Cos Nacional de Policia que atribueixen a la policia autonòmica un "servei il·legal d'espionatge", tant el partit taronja com els socialistes, els populars i els comuns van reclamar una comissió d'investigació al Parlament. 

Després de la seva retirada de l'ordre del dia, al reclamar-ho més de dos grups parlamentaris s'ha votat al ple la seva reinclusió, cosa que han impedit els diputats de JxCat, ERC i la CUP. "No convencen ningú", ha assenyalat Assumpta Escarp, en relació amb els problemes de comunicació al·legats per JxCat i ERC per no debatre-ho. "Tothom ho sabia", ha comentat la diputada del PSC, que ha considerat que era especialment trist que es prengués aquesta decisió el dia de la llibertat de premsa.

Notícies relacionades

La portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, ha desdenyat també que JxCat s'escudés en una carta del Ministeri d'Interior que citava a no obrir una comissió sobre un tema que està sota investigació judicial. "Per aquest criteri no hi hauria cap comissió d'aquest estil. És una decisió política, no procedimental." Després de considerar «‘cutre'» la decisió de la Junta s'ha preguntat "a qui fa por la transparència".

"Servei il·legal d'espionatge"

Segons els informes de la Policia Nacional, lliurats a la jutge de l'Audiència NacionalCarmen Lamela, la Generalitat va mantenir un "servei il·legal d'espionatge" a través dels Mossos d'Esquadra que va tenir com a objectius "partits polítics, activistes, personatges públics o privats, entitats i plataformes, tots de marcat perfil unionista o constitucionalista".