CAUSA PER MALVERSACIÓ DE FONS

Méndez de Vigo: "La informació que tenim és que no hi va haver cap euro públic en l'1-O"

Hisenda remetrà al Suprem de forma immediata les dades de la seva "intervenció comptable" sobre Catalunya

Els informes de Montoro i de la Guàrdia Civil permetran al jutge qualificar si hi va haver malversació, segons el Govern

img 2917

img 2917 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Hisenda remetrà "immediatament" al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena la informació requerida al ministre Cristóbal Montoro en relació amb la seva vigilància sobre els comptes de la Generalitat per evitar l'ús de diner públic en el referèndum de l'1 d'octubre. Així ho ha afirmat aquest divendres el ministre portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

Méndez de Vigo s'ha referit a la sentència del Tribunal Constitucional que el 5 de juliol va anul·lar una disposició del Pressupost de la Generalitat del 2017 on s'incloïa una partida de més de cinc milions per a la celebració del referèndum. "A partir d'aquí, tot ha estat intervingut pel Govern", ha dit el ministre portaveu, en al·lusió a la "intervenció comptable" practicada per Hisenda abans de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

"Això és el que li remetrem al jutge", ha dit. Segons el ministre portaveu, la posterior qualificació jurídica dels fets l'haurà de fer el jutge utilitzant la informació del Govern i la proporcionada per la Guàrdia Civil. Precisament, el seus informes apunten la possible utilització d'1,9 milions d'euros de diner públic en activitats vinculades al referèndum.

"La informació que tenim (al Govern) és que no s'ha utilitzat cap euro de diner públic. S'haurà de veure quina és la qualificació jurídica que fa el jutge amb la informació a la seva disposició", ha afegit el ministre portaveu, que ha evitat valorar si el ministre Montoro s'ha excedit en les seves manifestacions negant amb rotunditat la utilització de diner públic en el procés.  

Ciutadans, a l'aguait

El presumpte delicte de malversació, per la possible utilització de diner públic en el finançament de l'1-Oque investiga el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, ha obert una nova via d'enfrontament entre el PP i Ciutadans. El líder de la formació taronja, Albert Rivera, ha suggerit que demanarà la dimissió del ministre d'HisendaCristóbal Montoro, si es demostra que no són certes les seves afirmacions negant la utilització de diner públic en el procés.

"Tripijocs" i "mètodes inadequats"

El vicesecretari general de Política Social i Sectorial del Partit Popular, Javier Maroto, ha defensat aquest divendres que "el dubte no pot estar en el Govern d'Espanya", sobre la possible malversació de fons en el referèndum de l'1 d'octubre, i que, en tot cas, s'ha de veure si els independentistes van trobar "algun tripijoc" per sobreposar-se a l'Estat de Dret amb "mètodes inadequats".

Notícies relacionades

Així s'ha pronunciat en roda de premsa a la seu nacional del PP al ser preguntat si considera que el ministre Montoro es va equivocar al dir que té la certesa de l'absència de despesa pública en l'organització de l'1-O. Aquesta afirmació ha motivat que el jutge Llarena hagi sol·licitat una providència en què demana al ministre que l'informi sobre el "suport objectiu concret" de les seves declaracions. Montoro, a través d'un comunicat, va evidenciar aquest dimecres que s'alegrava de tenir per fi l'oportunitat de fer arribar a l'Alt Tribunal tota documentació que posseïa al voltant de les despeses públiques de l'Administració catalana i les injeccions de liquiditat des del Fons de Liquiditat Autonòmic, entre altres qüestions.

Maroto ha defensat aquest divendres l'"extraordinari esforç" del Govern d'Espanya i d'Hisenda, en particular, per controlar els fons públics en la "situació excepcional" que ha viscut Catalunya. "El dubte no pot estar en el Govern d'Espanya, sinó en si malgrat tots els instruments i les eines tècniques i jurídiques que existeixen a l'Estat de dret, els independentistes van trobar algun tripijoc" per malversar fons públics, segons el vicesecretari general del PP.