Expansió internacional

Els CDR creen franquícies per tot el món

Des que Puigdemont va ser detingut, han nascut una quinzena de comitès nous a Europa i Amèrica

Preparen mobilitzacions per a aquest cap de setmana en 13 ciutats europees i a Nova York

cdr

cdr

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles / Juan José Fernández

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han estès per tot el món el lideratge de les mobilitzacions del procés que els atribueix la Policia Nacional en el document confidencial del qual va donar notícia ahir EL PERIÓDICO. L'últim mes, a mesura que anava creixent la seva influència a Catalunya, s'han creat els CDR de Nova York, Boston, Bolonya, Dublín, Sheffield, Bremen, Düsseldorf, Leipzig, Lisboa, Bogotà, Buenos Aires, Israel, Dunedin (Nova Zelanda) i Andorra.

Gràcies a aquesta expansió internacional, les últimes setmanes, els CDR han obtingut l'adhesió de gairebé deu mil persones més, segons les seves pròpies dades. Dels nous comitès, el més nombrós en seguidors a les xarxes socials és el d'Andorra (1.690), seguit dels de Nova York (1.273) i Nova Zelanda (846).

Tots ells s'afegeixen als que ja existien a Alemanya, França (París, Niça, Montpeller, Bretanya, Bordeus i Tolosa) i les ciutats de Copenhaguen, Tòquio, Miami, Viena, Milan, Pàdua, Savoia, Londres, Vancouver i Brussel·les.

Actius a Alemanya

La detenció i l'empresonament de Carles Puigdemont a Alemanya el 25 de març passat ha revifat l'activitat dels comitès organitzats en aquest país. Al més veterà, el CDR de Berlín, l'ha seguit l'aparició de CDR a Munic, Leipzig, Düsseldorf i Magdeburg.

Fonts policials catalanes expliquen que integrants dels CDR a Alemanya mantenen relació amb activistes de la diàspora kurda, veterans en mobilitzacions i accions de propaganda en aquest país.

Amb una gran comunitat immigrant turca, Alemanya és un punt clau per a les organitzacions de suport a la causa kurda a Europa, dedicades a contrarestar la propaganda del Govern turc. Al seu torn, a Catalunya, organitzacions kurdes mantenen bones relacions amb dirigents de la CUP.

Els contactes kurds a Alemanya han obert canals de comunicació al CDR de Berlín, segons aquestes fonts. Ha sigut des d'aquesta ciutat que els CDR han difós un vídeo per a consum internacional que explica la captura per part de la Guàrdia Civil de Tamara Carrasco, l'activista de Viladecans detinguda i posada en llibertat aquesta setmana, com a realitzada per "paramilitars espanyols tapats i fortament armats" que buscaven "una catalana pacífica".

En xarxa

Bona part dels grups que són fora d'Espanya estan en connexió amb l'Assemblea de la CUP Exterior, la branca de la formació anticapitalista que intenta tenir presència entre les comunitats de catalans a l'estranger, especialment durant les campanyes electorals.

Com quan els Jordis van ser empresonats, la xarxa ha reactivat la iniciativa 'Empaperem', l'eina virtual que van posar en marxa per eludir la prohibició judicial de publicitar el referèndum de l'1-0. Amb un domini que va arribar a estar domiciliat a Gabon quan fugia de la unitat telemàtica de la Guàrdia Civil i el seu tancament de pàgines web, ara han posat a disposició dels seus seguidors un format homologat de cartell en diversos idiomes de suport a Tamara Carrasco.

“Marea creixent”

Però no hauran d'aparèixer aquests cartells en totes les ciutats on hi ha CDR. "Darrere de cada perfil a les xarxes socials no necessàriament hi ha d'haver una multitud", explica un expert en grups antisistema dels Mossos d'Esquadra. Alguns CDR de l'exterior tenen com a suport estudiants d'Erasmus, que obren comptes a Facebook i Twitter. Altres, però, han demostrat comptar amb més seguidors en les protestes davant de consolats i ambaixades d'Espanya que van seguir la detenció de Puigdemont.

Alguns CDR a l'exterior tenen com a suport estudiants que segueixen el programa Erasmus

Els serveis d'informació espanyols observen aquesta "marea creixent" amb una certa preocupació. Admeten que els CDR a l'estranger són "reals, és a dir, estan formats per ciutadans catalans que han emigrat.

Els pròxims dies, aquests CDR a l'exterior desplegaran una potent campanya de protestes. Preparen mobilitzacions en 13 ciutats europees i Nova York durant el cap de setmana.

Andalusia, les Canàries, Madrid

Notícies relacionades

Paral·lelament, l'últim mes també ha sigut el del creixement dels CDR per Espanya. Així han sorgit el CDR de Madrid (la setmana passada), diversos a les Canàries i els de Còrdova, Granada i Sevilla a Andalusia. En aquests casos, els grups també els integren simpatitzants de l'esquerra republicana i col·lectius nacionalistes de cada zona.

Els més poderosos són els andalusos, que ja superen els 12.000 seguidors a les xarxes socials. Aquests últims van néixer amb el suport del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), liderat per l'alcalde de Marinaleda (Sevilla), Juan Manuel Sánchez Gordillo.