Informe secret

La policia diu que els CDR "podrien produir un enfrontament civil"

Assenyala que han pres a l'ANC i Òmnium "el control de les mobilitzacions" del procés

Els serveis d'informació atribueixen el seu auge a "la frustració social" per la falta de govern a Catalunya

zentauroepp42683913 pla general de l ap 7 tallada a figueres  el 27 de mar  del 180327090035

zentauroepp42683913 pla general de l ap 7 tallada a figueres el 27 de mar del 180327090035 / Xavier Pi

2
Es llegeix en minuts
L. Rendueles / J. J. Fernández / V. Lozano

La Policia Nacional analitza els “285 nuclis locals” dels Comitès de Defensa de la República (CDR) en un informe confidencial a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i assegura que "es perfilen com una amenaça real per a l'estabilitat i la pau social" a Catalunya, ja que "compten amb capacitat i determinació per portar a terme accions de violència urbana (kale borroka)".

L'anàlisi d'intel·ligència de la Comissaria General d'Informació, datat el 4 d'abril, recull el "salt qualitatiu" que han fet els CDR des de les eleccions del 21-D. Han passat, assegura, "de basar-se en principis de resistència passiva i mera denúncia de la situació política a ser part activa en actes de vandalisme, sabotatge, talls i ocupacions de grans vies, assetjament actiu a seus de partits polítics, persones, institucions i entitats que puguin tenir relació amb l'Estat".

Contrapoder

La policia defineix els CDR com un "moviment de contrapoder", i assenyala que "han demostrat que tenen capacitat per activar una resposta amb cert grau de violència, i han passat d'un perfil baix a una violència de caràcter insurreccional, que podria produir un enfrontament civil a Catalunya".

L'informe ho il·lustra amb un argument que atribueix als CDR del Vallès: "Buscar accions més contundents i menys simbòliques, perquè la gent està una mica farta de penjar llacets". La policia reconeix la fortalesa d'aquests grups, a l'escriure que la seva "estratègia de mobilització permanent es pot estendre a qualsevol punt territorial de Catalunya".

"La gent està una mica farta de penjar llacets", diuen els CDR del Vallès en un argument que la Policia inclou en el seu informe

Els analistes d'intel·ligència conclouen que Òmnium Cultural i l'ANC han "perdut el control de les mobilitzacions" per la independència i han sigut desplaçats per Arran i els CDR, que qualifiquen de "verdaders catalitzadors de les protestes". Constaten que hi ha un "desacord en la forma de portar a terme les protestes públiques dins de la mobilització de la base social independentista". Les noves mobilitzacions, ja liderades pels CDR, afegeix l'informe, són "més compromeses i bel·ligerants".

L'informe policial dona una explicació sobre el creixement dels CDR. Assenyala que "la falta d'acord polític per investir un president de la Generalitat viable ha generat una sensació popular que per la via pacífica i el diàleg només hi surt guanyant el Govern central amb la vigència de l'article 155" de la Constitució.

Notícies relacionades

Els analistes policials recullen la "frustració social" generada a Catalunya per aquesta situació i creuen que els CDR "aprofiten aquesta finestra d'oportunitat per ser visualitzats com a únic camí capaç d'avançar i desbloquejar l'actual situació de control de l'Estat". En aquesta línia, assenyalen que "s'entreveu una cada vegada més gran acceptació de la violència com a alternativa per aconseguir els objectius independentistes".

L'informe explica que "des de diferents sectors de la societat" s'han esgrimit les protestes dels CDR "per edificar el relat basat en l'existència de violència en l'arrel del secessionisme, i s'ha arribat a comparar amb la kale borroka (…) que van ser comesos per individus que, en alguns casos, van fer el pas a la banda terrorista ETA". Els analistes no valoren si hi ha a Catalunya avui aquestes similituds. Això sí, a les seves conclusions assenyalen que les accions d'assetjament "s'estan produint de forma continuada" i que "superen la frontera de la mera desobediència per arribar a verdaderes accions de terrorisme urbà".