congrés de mòbils

El Rei, a Colau: "Jo hi soc per defensar la Constitució i l'Estatut"

L'alcaldessa va conversar amb Felip VI durant el sopar i li va dir que molts catalans estan dolguts amb el seu discurs del 3-O

zentauroepp42322355 sar mobile wc bertran180226142656

zentauroepp42322355 sar mobile wc bertran180226142656
zentauroepp42318674 gra9432  barcelona  25 02 2018   el rey felipe vi y la alcal180226134337
zentauroepp42318410 gra9412  barcelona  25 02 2018   el rey felipe vi  acompa ad180226134346
GRA9449. BARCELONA: 25/02/2018.- La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, durante su discurso en la cena de bienvenida al Mobile World Congress (MWC), la mayor cita mundial de la tecnología móvil, a la que asisten el rey Felipe VI, el presidente del Banco Mundial, Jim Yong Kim, y el consejero delegado de la asociación GSMA, John Hoffman, entre otras autoridades. EFE/Quique García

/

3
Es llegeix en minuts

Ada Colau va fer diumenge a la tarda com Roger Torrent i va evitar participar en la rebuda al Rei prèvia al sopar de benvinguda al Mobile World Congress (MBC) de Barcelona. No obstant, mentre que el president del Parlament no va parlar en tota la nit amb Felip VI, l’alcaldessa de la capital catalana sí que s’hi va dirigir en un moment de l’acte. Llavors li va justificar la seva absència a la recepció en el descontentament de part de la població amb el discurs del Monarca dos dies després de l’1-O. Segons testimonis de la conversa, ella li va reclamar que exercís un paper de mediació, i aquest va respondre: «Jo no puc mediar entre els que compleixen la llei i els que no ho fan. Jo soc aquí per defensar la Constitució i l’Estatut».

■ Mobile World Congress: Les novetats de l'MWC 2018, en directe

Encara que Colau no va explicar tot el contingut de la xerrada, sí que va admetre ahir la conversa amb el Rei, de la qual va preferir destacar el següent: «Li vaig dir que [la seva absència en la rebuda] no era una qüestió personal, però que la situació és anòmala amb molta gent dolguda pel seu discurs», en el qual el Rei va obviar les càrregues policials de l’1 d’octubre. Llavors, segons l’alcaldessa, Felip VI li va respondre que el seu paper és «defensar la Constitució» i ella li va contestar que aquesta defensa s’hauria pogut fer d’una manera diferent sense ferir sensibilitats i buscant el màxim consens. «La Constitució es pot defensar de moltes maneres diferents»; esperava «més empatia» i que fos «més conciliador» en el seu discurs després de l’1-O, va afegir la regidora, que al contrari de Torrent sí que va aplaudir les paraules que va pronunciar el Rei diumenge, en què va reclamar col·laboració entre administracions.

Colau, que va admetre que l’ambient va ser «relativament» tens tot i que va subratllar que el Monarca va ser «molt educat», va argumentar la seva presència al sopar d’inauguració de l’MWC per responsabilitat institucional. Ahir, l’alcaldessa va assistir a la inauguració del saló amb la resta d’autoritats, però es va mantenir en un segon terme, a uns metres del Rei. 

"Alcaldessa, no serva"

L’actitud de la regidora va obtenir un nítid suport des de les seves files. El líder de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, va recuperar la reclamació d’un referèndum sobre la monarquia, mentre que el secretari d’organització de Podem, Pablo Echenique, va ser molt més contundent si és que és possible en la seva valoració: «[Colau] és alcaldessa i no serva. Tenim tot el respecte institucional al cap de l’Estat, però això de rendir acatament a un Rei no és el nostre estil».

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va insistir que la plantada al Rei i les protestes de rebuig al carrer van ser conseqüència directa del seu discurs del 3 d’octubre, perquè «va provocar un canvi molt important» en la percepció que els catalans tenen de la monarquia. Mentrestant, el PDECat i la CUP van reclamar explicacions a Colau pels «cops de porra» de la Guàrdia Urbana a persones que protestaven diumenge per la presència de Felip VI a Barcelona.

Al flanc oposat, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va retreure a Colau i Torrent que imcompleixin les seves «obligacions» per «fer-se notar», encara que va qualificar el que havia passat de «tema menor» perquè «el més important és que el Mobile se celebri en una ciutat espanyola com és Barcelona». El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, va criticar el gest de l’alcaldessa i del president del Parlament», i més en «la situació tan delicada» en què es troba la presència del congrés pel «risc» que deixi de celebrar-se a la capital catalana, un perill que Colau va descartar completament per a l’any que ve, i va recordar, a més, que hi ha contracte fins al 2023.