FUGA D'EMPRESES

El Congrés rebutja derogar la llei que va facilitar la sortida d'empreses de Catalunya després de l'1-O

El PP, PSOE i Ciutadans s'uneixen per evitar que se suprimeixi i culpen els partits independentistes de la fuga

undefined42236549 madrid 21 02 2018 pleno del congreso  sesi n de control al g180221104524

undefined42236549 madrid 21 02 2018 pleno del congreso sesi n de control al g180221104524 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

El ple del Congrés ha rebutjat aquest dijous amb els vots del PP, el PSOE Ciutadans una proposició no de llei del PDECat que instava el Govern a derogar el decret llei que va agilitzar el canvi de domicili de les empreses i que va facilitar la sortida d'empreses catalanes després del referèndum de l'1-O, un text que ha rebut el suport d'Units PodemERC i el PNB.

Encara que la iniciativa es va debatre dimarts passat, no s'ha votat fins aquest dijous. Durant el debat, el portaveu pressupostari dels postconvergents, Ferran Bel, ha assegurat que aquest decret llei va suposar "expropiar la capacitat dels accionistes" per decidir "una cosa que és bàsica" i que, segons ell, correspon decidir a la Junta d'Accionistes, "els verdaders propietaris de l'empresa i no el Consell d'Administració".

Segons Bel, es van al·legar "motius merament tècnics" per modificar la llei de societats de capital quan, segons ell, es va demostrar que "hi havia una altra motivació": "S'havia celebrat un referèndum que no s'hauria d'haver celebrat mai i per al qual no arribarien les urnes. El Govern havia de reaccionar davant aquell fracàs", ha tancat.

A més, ha assenyalat que, si a Catalunya van marxar 2.536 empreses el 2017, de la Comunitat de Madrid en van sortir 1.279, sense que la presidenta regional, Cristina Cifuentes, estigués proclamant la independència.

Dard al Rei

"¿És cert que Felip VI va trucar a certes empreses personalment per recomanar a empreses que sortissin de Catalunya? Ho diu la mateixa Seat", ha preguntat el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que creu que "el perill per a l'economia no és votar, sinó evadir impostos". I ha animat a parlar 40 minuts amb l'exconseller Oriol Junqueras, empresonat a Estremera, per saber com gestionar una economia.

Per part d'Units Podem, Josep Vendrell ha criticat que aquest decret buscava "ensenyar el camí de sortida i provocar por econòmica". "No va ser l'amenaça de capcorralito, va ser el clima que es va generar i que va generar el matiex Govern", ha explicat, com a raó de la marxa de societats, abans de criticar també "la fugida de la realitat del Govern català", enquadrant-la com a "pur pensament màgic". Així mateix, ha lamentat que el Govern de Mariano Rajoy "sempre" recorri a l'"argument de la por i l'amenaça, mai al del 'millor junts'". 

Idoia Sagastizabal, portaveu econòmica del PNB, ha recordat que el seu grup ja va votar en contra de la convalidació d'aquest decret perquè "no obeïa a cap necessitat de les empreses ni jurídica, sinó una necessitat política davant una conjuntura determinada".

Front comú contra la derogació

Davant aquestes postures, el popular Jordi Roca Mas ha insistit que el que cal preguntar-se és "per què fugen les empreses", si per "un decret que dona llibertat" o perquè els partits independentistes "estan entossudits a eliminar tot el que és espanyol de Catalunya". "La hispanofòbia és una forma de xenofòbia. ¿Com volen que no fugin de vostès les empreses?", ha afegit.

Notícies relacionades

El socialista José Zaragoza, ha dit que no entén que Carles Puigdemont pugui anar-se'n a Waterloo i en canvi un empresari no pugui mudar la seva seu i ha reclamat "una reflexió" desaconsellant canvis que podrien tenir problemes de retroactivitat.

Per últim, el portaveu econòmic de Ciutadans, Toni Roldán, ha enumerat les grans empreses que, dirigint-se a la bancada de PDECat i ERC, ha dit que van marxar "per culpa seva" i "les seves polítiques incompetents".