EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La Comissió Europea adverteix a Puigdemont que no es deixarà "instrumentalitzar" per qui se salta la Constitució

El vicepresident primer de la institució considera que a Espanya l'Estat de dret i la democràcia funcionen correctament

zentauroepp41377981 european commission vice president frans timmermans speaks d171220145714

zentauroepp41377981 european commission vice president frans timmermans speaks d171220145714 / Virginia Mayo

2
Es llegeix en minuts

El vicepresident primer de la Comissió EuropeaFrans Timmermans, ha advertit aquest dimecres a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que la institució no es deixarà "instrumentalitzar" pels que pretenen saltar-se la Constitució d'un Estat membre.

"No seré membre d'una Comissió Europea que sigui instrumentalitzada per gent que té una agenda domèstica que és directament un canvi de l'ordre constitucional en un Estat membre", ha expressat en holandès al ser preguntat per la crisi catalana en el ple del Comitè de les Regions que té lloc a Brussel·les.

El vicepresident de l'Executiu comunitari ha defensat que l'ordre constitucional de cada país és "responsabilitat" de cada Estat membre i que la Comissió Europea té el deure de comprovar que hi ha democràcia, separació de poders i que es respecten els drets humans.

Sense crítiques

"En el cas d'Espanya, la Comissió no té crítiques sobre el funcionament de l'Estat de dret, del funcionament de la democràcia ni de l'aplicació dels drets humans", ha insistit Timmermans, que més tard ha reiterat que "no hi ha dubte" que aquests tres aspectes funcionen correctament a Espanya.

L'holandès ha afirmat, com ja ha fet en altres ocasions, que qualsevol ciutadà té el dret d'estar en "desacord" amb l'ordre constitucional d'un país, així com de "protestar" i "lluitar" per canviar-lo, però sempre amb "mètodes democràtics".

Diàleg

"Vull ser molt clar sobre això perquè crec que ens portarà a paralitzar-nos a tots si pensem que podem usar un nivell de Govern contra un altre nivell de Govern a través d'Europa", ha afegit, per després assegurar que si es volen portar a terme canvis constitucionals en matèria de competències "hi ha provisions" per a això "a través del diàleg". "Si no, vius en una dictadura", ha apuntat.

Preguntat per l'actuació policial e l'1-O, Timmermans ha dit que està "clar" que "la manera com va actuar la policia va conduir a moltes preocupacions a la Unió Europea", que també va expressar la Comissió Europea, alhora que ha remarcat que "les autoritats espanyoles també han dit clarament que això no hauria d'haver passat".

"No barrejar" coses

Notícies relacionades

No obstant, ha demanat "no barrejar" les coses i ha insistit que per aprovar canvis constitucionals s'ha de recórrer a vies democràtiques. "Aquest és el punt fonamental que estic intentant fer veure", ha expressat.

També ha afirmat que es tracta d'una crisi que s'ha de solucionar "en el marc constitucional". "És una cosa que a Espanya, dins del marc constitucional, han de solucionar, i ajuntar-se per buscar maneres que siguin acceptables per a tots", ha opinat.