Exparlamentaris de diversos partits insten a "revitalitzar" la Constitució

Proposen canvis en deu aspectes per "sanejar" la vida política, el model territorial i el de finançament

undefined41321937 graf1697  madrid  15 12 2017   de izda  a dcha  los exdiputa171215124040

undefined41321937 graf1697 madrid 15 12 2017 de izda a dcha los exdiputa171215124040 / Zipi

2
Es llegeix en minuts

L'Associació d'exdiputats i exsenadors de les Corts Generals ha instat aquest divendres a "revitalitzar" la Constitució i ha suggerit "adaptar-la a la realitat" en 10 punts, entre els quals destaquen el "sanejament" de la vida política, el model territorial i el de finançament.

En una roda de premsa a la Cambra Baixa, el secretari general de l'associació, Fernando Sanz (senador del PSOE a la III Legislatura), ha explicat que la seva intenció no és dir "com s'ha de fer" aquesta reforma, però sí plantejar en quins aspectes consideren que s'hauria de millorar el text constitucional.

El ponent del document, Jaime Rodríguez-Arana (diputat del PP a la VI Legislatura), ha proposat abordar una reforma de la Carta Magna en 10 aspectes que, en opinió dels exparlamentaris d'aquesta entitat, han de tenir "una nova mirada i impuls" per "revitalitzar" el text del 1978.

Els canvis

Concretament, proposen afrontar canvis en el model territorial, els drets socials fonamentals, les competències dels ens polítics, el sistema electoral, l'autonomia de la Justícia, la supressió de la preferència de l'home en la successió a la Corona, un "acomodament constitucional" a la integració d'Espanya a Europa, la funció de control a les lleis, l'estatut dels parlamentaris i el dret a la bona Administració Pública.

Ha incidit en què la "mentalitat oberta" i la "sensibilitat social" que van existir el 1978 també haurien de presidir una reforma de la Constitució que en aquest moment, ha defensat, "és necessària i pertinent" per aconseguir "l'adaptació d'una norma tan important a la realitat".

De "rabiosa actualitat"

Per la seva part, Pedro Bofill (diputat del PSOE de la I a la III Legislatura), ha aprofundit en els aspectes importants i de "rabiosa actualitat" pels quals es podria començar aquesta reforma. En qüestió de partits, ha advocat per fixar com a principi rector que les formacions hagin de complir els seus programes electorals, que al cap i a la fi són "un contracte" amb la ciutadania.

En el tema territorial, ha defensat "la necessitat de millorar" l'actual esquema establint de forma "tancada" sobre quines són les competències de l'Estat i dels Estatuts o autonomies. D'aquesta manera, ha indicat, s'obriria una cooperació més gran entre el poder autonòmic i el central i es podrien abolir "els aspectes més negatius" de l'apartat II del Títol VIII de la Constitució.

Notícies relacionades

Igualment, ha reivindicat que el Senat exerceixi de Cambra territorial i de lectura única per ser un òrgan "de negociació" que eviti conflictes entre les autonomies i l'Estat central, però sense oblidar que la sobirania "pertany a tots els ciutadans", la indissoluble unitat d'Espanya i el principi de solidaritat.

Finalment, Bofill ha explicat que la proposta dels exparlamentaris contempla la necessitat de fixar criteris en finançament que "s'han de reconèixer en el text constitucional", de manera que "obeeixin" a la  capacitat d'ingressos més alts, al principi de solidaritat i al d'ordinalitat.